
Nyt kun vallitseva poikkeustilanne rajoittaa meidän kaikkien liikkumista, eikä savustimen käyttö kaupungissa kerrostalo-olosuhteissa liene muutenkaan se kaikista paras idea, paljastan salaisuuden ja kerron, että erittäin herkullista lämminsavulohta voi valmistaa myös ilman savustuspönttöä. Anopillani on sähkösavustin, jolla saa aivan erinomaisen herkullista savukalaa helposti ja vaivattomasti, mutta sellaisen käyttö onnistuu parhaimmillaankin rivitalon pihassa, ei esimerkiksi ranskalaisella parvekkeella.
Mitä nöyrin kiitos pääministeri Sanna Marinin hallitukselle siitä, ettei ulkonaliikkumiskieltoa ainakaan vielä ole Suomessa asetettu voimaan, sekä siitä, että ruokakaupat saavat toistaiseksi olla auki, eikä niiden kävijämääriä tällä hetkellä rajoiteta. En tiedä, onko sekin edessä tulevaisuudessa; toisaalta ainakaan meidän perinteisellä sunnuntain kauppareissulla ei lähimmässä Lidlissä ole viimeisellä parilla kerralla ollut porukkaa ruuhkaksi asti.
Toinen kiitollisuudenaiheeni on Poppamiehen nestemäinen Liquid Smoke Hickory -savuaromi, mikä onkin tämän reseptin salaisuus. Jos uunissa vielä on mahdollisuus käyttää grillivastusta, saa näillä ohjeilla hyvin lähelle aidon savukalan makuista lohta, joka vieläpä näyttääkin ihan pöntössä savustetulta.
Meidän kahden hengen perheen sunnuntain lohturuoka on jo monta viikkoa ollut kaupunkilaisen savulohi runsaalla voilla ja punaisella maidolla maustetun perunamuusin kera. Jos siis sinunkin lapsuuden herkkuruokaasi kuului lohta, savua ja perunamuusia, niin otahan tästä resepti talteen ja kokeile ihmeessä kotona. Lupaan, ettet pety!
Helppo savulohiresepti
Kaupunkilaisen savuloheen tarvitset:
- Lohipalan, D-leikkuu, esim. Lidlistä saatava Kalaneuvos on tosi hyvä
- Yhden limetin mehut
- Suolaa ja mustapippuria myllystä
- Nestemäistä savuaromia, esim. Poppamies
Tee näin:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Käytä kiertoilmaa ja grillivastusta, jos mahdollista.
- Voitele uunivuoka ja pane lohipala sinne – voit halutessasi poistaa nahan, mutta me harvoin jaksamme.
- Halkaise limetti ja purista sen mehu lohen päälle.
- Valuta kaksi ruokalusikallista savuaromia lohipalalle ja levitä tasaisesti esim. pullasudilla.
- Rouhi lohen päälle reilusti suolaa ja oman makusi mukaan mustapippuria.
- Anna koko komeuden tekeytyä sen aikaa kun uuni lämpiää.
- Kun uuni on lämmin, työnnä lohi sisään ylätasolle ja paista palan paksuudesta riippuen 24-34 minuuttia. Kiertoilmalla paistaessa voi olla hyvä idea kääntää vuoka paistamisen puolivälissä.
- Nauti haluamasi lisäkkeen kera.
Jos seuraavaksi päiväksi jää lohta, voit laittaa siitä vaikka savulohisalaattia, savulohipastaa tai syödä ihan sellaisenaan.
Mikä on sinun lempiruokasi? Oletko joutunut säveltämään ruoanlaiton kanssa tämän poikkeustilan aikana?

Keskustele!