
Lauantaina julkaisemaani arvontaan on tullut todella paljon osallistujia postaustoiveineen ja -ideoineen. Kiitos niistä, arvostan erittäin korkealle jokaista lukijaa, toivetta ja ideaa ja sitä, kuinka te kaikki autatte minua viemään blogiani teitä kiinnostavampaan suuntaan ja tuottamaan sisältöä, joka on mielenkiintoista juuri teidän mielestänne. Teillehän tätä tehdään, joten myös jatkossa ihan kaikenlainen palaute on erittäin tervetullutta!
Muutama toiveaihe ylitse muiden nousi todella selkeästi kommenttien joukosta, ja niistä aionkin nyt heti tarttua ajankohtaisimpiaan, nimittäin kuivien hiusten ja kuivan ihon hoito-ohjeisiin. Niin ikään luonnonkosmetiikka oli todella toivottu aihe, joten tämä postaus sivuaa hiukkasen myös sitä. Kaiken kaikkiaan luonnonkosmetiikka on minulle melko tutkimaton kosmetiikan ala, joten syväluotaavimpia artikkeleja varten on tehtävä taustatyötä ja -tutkimusta, mutta raapaistaan nyt vähäsen pintaa.
Kokeilin pari viikkoa sitten kookosöljyhoitoa hiuksiini ja kyselin Insta Story -palvelussa Instagram-kavereiltani suosituksia hyvistä syötävistä hiusnaamioista. Sain paljon vastauksia ja kaikissa mainittiin jo kokeillun kookosöljyn lisäksi avokadon olevan oiva kosteuttaja kuiville hiuksille ja hiuspohjalle. Avokadon lisäksi mainittiin myös avokadoöljy, mutta sitä en raaskinut vain yhden hiusnaamion vuoksi ostaa, nimittäin lähi-K-kaupassa pieni pullollinen luomulaatuista avokadoöljyä maksoi yli 12 euroa! Koska päämääränä kuitenkin on valmistaa naamio kotoa jo löytyvistä aineksista, päädyin jättämään kalliin avokadoöljyn kauppaan ja käyttämään itseään avokadoa.
Olen sillä tavalla vähän huono kampaaja, etten itse hoida hiuksiani kovinkaan huolellisesti tai aktiivisesti. Normaalissa arjessa minulle riittää hyvin shampoopesu ja normaali, poishuuhdeltava hoitoaine kerran tai kaksi viikossa. Hiusnaamioita ostelen välillä kokeiluun, mutta intoa täynnä aloitetut testausjaksot kaatuvat aina siihen, etten malta odotella suihkussa naamion vaikutusaikaa tekemättä mitään, eikä suihkussa ole oikein muuta tekemistä kuin odotella. Ympäristötietoisena ihmisenä, kampaajana, joka valuttaa muutenkin vettä hirveät määrät viemäriin joka päivä jo ihan ammattinsakin puolesta, haluan kotioloissa välttää ylipitkiä kuumia suihkuja, niin paljon kuin niistä ajatuksen tasolla pidänkin. Jos taas lämmin vesi ei juokse, tulee suihkussa äkkiä kylmä, joten ollaan ongelman äärellä: miten kuluttaa aikaa hiusnaamion vaikuttamisen verran, kun ei ole kerta kaikkiaan mitään tekemistä ja ne suihkunurkkauksesta löytyvien muovipullojen kyljessä olevat tekstitkin osataan ulkoa jo jokaisella mahdollisella kielellä.
Tässä kohtaa mukaan astuvat syötävät hiusnaamiot, joita ei siis missään nimessä ole tarkoitus syödä, mutta joissa ei myöskään ole mitään turhia säilöntäaineita tai muita synteettisiä kemikaaleja, jotka voisivat aiheuttaa allergioita tai muita reaktioita herkällä iholla. Mitä voit syödä, sitä voit yleensä laittaa ihollesikin, hiuksista puhumattakaan. Niinpä olen nyt tämän talven aikana todella alkanut kiinnostua itse sekoitettavista hius-, kasvo- ja vartalonaamioista. Ruokakaupassa tulee muutenkin käydyksi säännöllisesti, joten kriittisellä hetkellä kesken loppuvasta maskista ei tarvitse kantaa stressiä.
Minun hiuspohjani on yleensä melko hyvässä kunnossa, mutta talven, pakkasten ja keskuslämmityksen myötä se alkaa kuivua, kutista ja hilseillä. Samaten hiukseni muuttuvat talviaikaan kuiviksi korpuiksi, niiden latvat rapistuvat silmissä ja kesällä ilmankosteuden aikaansaama kaunis taipuisuus on enää pörröinen muisto. Uskon, että sinäkin saatat kokea samanlaisia haasteita talvi-ihon ja -hiusten kanssa, joten päätin sekoitella keittiönkaapista löytyvistä aineksista naamion, jota voit käyttää sekä hiuksille että kasvoille ja vartalolle ja joka rauhoittaa ärtynyttä ja kutiavaa hipiää, ja tuo hiuksiin kaivattua kosteutta ja kiiltoa niitä ollenkaan latistamatta. Tämän naamioin hyvä puoli on se, että mikäli et viimeisimmän hiustenpesun jälkeen ole käyttänyt muotoilutuotteita, voit levittää sen suoraan kuiviin hiuksiin ja puuhastella vaikutusajan omia juttujasi ilman, että sinun tarvitsee kököttää kylpyhuoneessa ja arvailla, koska riittävän kauan aikaa on kulunut.
En kuitenkaan suosittele levittämään naamiota hiusrajoille suoraan hiuspohjaan, sillä, kuten hyvin tiedetään, kookosöljy muuttuu sulaessaan todella juoksevaksi, joten sain koko puolentoista tunnin vaikutusajan vähän väliä pyyhiskellä valuvaa kookosöljyä kasvoiltani, kaulaltani ja niskastani.
Kosteuttavaan ja rauhoittavaan naamioon tarvitset
- kookosöljyä
- hunajaa
- puolikkaan avokadon
- luonnonjogurttia tai kaurajogurttia
Kookosöljy on vanhastaan tunnettu ja hyväksi havaittu tuote hiusten- ja ihonhoidossa, se lukitsee kosteutta hiukseen ja iholle, joten kookosöljyä kannattaa käyttää silloin tällöin ihan pelkästään hiuksissa ja iholle vaikka voiteen päälle. Kookos- tai muitakaan öljyjä ei kuitenkaan kannata laittaa iholle pelkästään, sillä öljyt eivät imeydy ihoon niin hyvin kuin voiteet. Ne ovat kuitenkin oiva apu auttamaan kosteuden pitämisessä iholla, kun se on siihen ensin voiteen avulla saatu.
Hunaja on antibakteerinen luonnontuote, joka niin ikään sopii oikein hyvin käytettäväksi terveyden- ja kauneudenhoidossa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Hunajasta ja sokerista voi esimerkiksi sekoittaa itselleen kosteuttavan ja hellävaraisen kuorintavoiteen.
Avokado sisältää paljon hyviä rasvoja ja tuo kaivattua rakennetta ja koostumusta hiusnaamioon. Ikävä kyllä avokadojen käyttö on eettisesti melko kyseenalaista, minkä vuoksi olenkin vähentänyt niiden käyttöä todella paljon. Selvittelen asiaa ja yritän keksiä avokadon tilalle jonkin kestävämmän vaihtoehdon.
Jogurtti, samoin kuin hapattamalla valmistetut tuotteet muutenkin ovat terveellisiä myös sisäisesti nautittuna, niissä on paljon hyvä bakteereja, jotka auttavat tasapainottamaan niin ihon kuin vatsankin toimintaa. Viileä jogurtti jäähdyttää myös sopivasti sulatettua kookosöljyä ja tuo muuten litkumaiseen naamioon helposti levitettävän koostumuksen. Kaura taas on suomalainen superruoka ja ihmeaine, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja hiuspohjaa, joten kaurajogurtilla voi hyvin korvata tässä ohjeessa maitopohjaisen jogurtin.
Jos haluat naamiosta vegaanisen, käytä kaurajogurttia ja jätä hunaja pois.
Tee näin:
- Lusikoi hiustesi pituudesta ja paksuudesta riippuen 2-3 ruokalusikallista kookosöljyä kulhoon, notkista kookosöljy juoksevaksi kuumavesihauteessa.
- Halkaise avokado ja lusikoi hedelmänliha kookosöljyn joukkoon. Muussaa ja sekoita haarukalla tai lusikalla. Naamioon voit käyttää myös vähän ylikypsää avokadoa, jota et enää söisi, joten tällaisella maskilla voit välttää ruokahävikkiä!
Lisää joukkoon pari ruokalusikallista hunajaa ja sekoita.
- Lorauta sekaan vielä yksi tai kaksi ruokalusikallista jogurttia ja sekoita tasaiseksi massaksi.
- Voit ajella koko komeuden sileäksi myös teho- tai sauvasekoittimella, itse sotkin manuaalisesti lusikalla.
- Levitä naamio hiuksiisi ja hiuspohjaasi vähän kerrallaan käsin. Minä hieroin tätä ihan kunnolla hiuspohjaan joka puolelle ja myös kauttaaltaan hiuksiini pää alaspäin. Tämä vaihe kannattaa tehdä kylpyhuoneessa, sillä naamion levittäminen oli aika sotkevaa touhua. Kun sekoitusastia on tyhjä naamiosta, kiepauta hiuksesi nutturalle ja kiedo ne muovikelmuun tai muovipussiin estääksesi hiuksiasi kuivumasta, sillä kuiva tuote ei imeydy hiuksiin, vaan kuivuu ikään kuin kuoreksi niiden päälle. Varo hiusrajoja, jollet halua viettää seuraavaa tuntia pyyhkien ympäriinsä valuvaa kookosöljyä.
- Anna naamion vaikuttaa hiuksissasi mielellään vähintään tunnin verran, mitä kauemmin, sen pidempään se ehtii hiuksiasi ja hiuspohjaasi hoitaa.
- Pese hiukset huolellisesti shampoolla ja hoida normaalilla hoitoaineella.
Lopuksi muistutan, että Balmain-arvontaan voi osallistua vielä tämän viikon torstaihin 31.1.2019 klo 23:59 asti, joten käy ihmeessä jättämässä toiveaiheesi ja osallistumassa.
Kerro minulle kommenttilaatikossa, kokeilitko naamiota ja mitä pidit siitä! Jos kokeilet tehdä tämän naamion itse ja päädyt jakamaan kokemuksesi Instagramissa, tagaa minut päivitykseesi, että pääsen katsomaan, miten tämä sinulla toimii.

Keskustele!