
Saan päivätyöni kautta paljon kyselyitä ja suosituspyyntöjä siitä, millaisia, kuinka monta ja mistä voisi kohtuuhintaan hankkia hyviä meikkisiveltimiä. Meikkisiveltimet tuntuvat olevan aika loputon suo ainakin, jos Youtube-videoita ja sutien tarjontaa jo ihan Suomenkin tasolla katsoo. Valmistajia ja suosittelijoita löytyy vaikka minkä moista, joten ei ihme, että moni tuntee eksyvänsä pensseliviidakkoon jo alkumetreillä.
Vastauksia siihen, mitä meikkisiveltimiä ihminen jokapäiväisessä elämässään tarvitsee, on yhtä monta kuin on meikkaajaakin. Mielipiteet, tarpeet ja käyttötarkoitukset vaihtelevat käyttäjän mukaan, ja juuri se tekee meikkisiveltimistä niin mielenkiintoisen käyttökohteen – vaikka pakkauksessa sanottaisiin, että sivellin on suunniteltu kulmien meikkaamiseen, sitä voi silti halutessaan käyttää juuri siihen tarkoitukseen, mihin se omasta mielestä parhaiten sopii. Viistopäisellä pikkusiveltimellä onnistuu nimittäin niin kulmien kun huulten meikkaaminen, mutta se on myös äärimmäisen kätevä apuväline silmien rajaamiseen. Niinpä suosittelen ennen kaikkea satsaamaan monikäyttöisiin siveltimiin, mihin kannattaa panostaa rahallisesti vähän enemmän, jotta ne kestävät käytössä mahdollisimman pitkään.
Meikkisiveltimiä on saatavilla vaikka mihin eri tarkoitukseen, osa-alueelle ja koostumuksille. Jo lähi-Emotionista löytyy pensseliä erikseen voidemaisille, nestemäisille ja puuterimaisille tuotteille, silmille, huulille ja kasvoille, pohjustukseen ja viimeistelyyn, ihovirheiden peittämiseen, ja jopa silmienalusille on olemassa omia, niille erityisesti valmistettuja meikkisiveltimiä. Joka käyttötarkoitusta ja materiaalia varten ei silti ole tarpeen olla erikseen sivellintä, vaan monia niistä voi käyttää niin voidemaisten kuin puuterimaistenkin tuotteiden työstämiseen silmille ja huulille yhtä lailla. Jos sinusta tuntuu vaikealta valita, mitkä meikkisiveltimiä arsenaaliisi kannattaa hankkia, niin ei hätää, olen koonnut tämän blogiartikkelin juuri sinua varten.
Ominaisuuksista
Meikkisiveltimet voidaan karkeasti jakaa kahteen sen perusteella, ovatko ne aitokarvaisia vai synteettisestä karvasta valmistettuja. Pitkään vallalla oli käsitys, että aitokarvaiset siveltimet sopivat puuterimaisille tuotteille, kun taas synteettiset palvelevat parhaiten voidemaisten ja nestemäisten tuotteiden kanssa. Tämä jako johtuu siitä, että synteettiset siveltimet eivät ime itseensä niin paljoa tuotetta kuin aitokarvaiset, jolloin kallista nestemäistä – esimerkiksi meikkivoidetta – tuotetta ei katoa hukkaan siveltimen uumeniin. Juuri samasta syystä synteettisiä siveltimiä ei aivan viime vuosiin asti pidetty sopivina puuterimaisten meikkien työstämiseen, sillä ne eivät napanneet itseensä tarpeeksi pigmenttiä esimerkiksi luomiväristä, jolloin sävy ei toistunut luomella yhtä intensiivisenä kuin napissa.
Nykyään tilanne on kuitenkin toinen, kun sekä aidon karvan huvetessa turkistarhauksen vähenemisen seurauksena että kuluttajien ostoskäyttäytymisen perusteella synteettisestä karvasta valmistettuja siveltimiä on kehitetty niin paljon, että ne palvelevat yhtä hyvin ja jopa paremmin kuin aitokarvaiset siveltimet, myös puuterimaisten tuotteiden kanssa. Esimerkiksi Make Up Foreverin (MUFE) siveltimet ovat nykyään kaikki synteettisestä karvasta valmistettuja, mutta sen lisäksi ne tehdään muovipulloista tulevasta jätteestä, joten tämän ranskalaisfirman voi todella sanoa tekevän jotain maapallon tuhoutumisen hidastamiseksi. Nykyteknologian ansiosta synteettisestä karvasta valmistetut siveltimet on mahdollista tehdä paitsi ominaisuuksiltaan aitokarvaisia vastaaviksi, myös niitä tasalaatuisemmiksi. Toisin sanoen: ostamalla synteettisen siveltimen saat todennäköisesti korkeampaa laatua ympäristöystävällisemmin kuin aitokarvaisten pensselien kanssa.
Niin ikään siveltimet voidaan jakaa useampaan eri luokkaan sen mukaan, käytetäänkö niitä silmien, huulien vai koko kasvojen alueelle, mistä päästään yhä edelleen pikkutarkempaan luokitukseen.
Silmämeikkisiveltimet voidaan jakaa ainakin luomivärisiveltimiin, rajaussiveltimiin, viistosiveltimiin ja vaahtomuoviapplikaattoreihin, jotka voidaan taas jakaa omiin alakategorioihinsa, mutta mennään tässä artikkelissa nyt tällaisella vähän karkeammalla jaolla. Huulimeikkisiveltimet jaetaan enemmänkin sen mukaan, onko niillä tarkoitus häivyttää huultenrajauskynän jälkeä vai levittää huulipunaa tasaisesti, minkä lisäksi ne jaotellaan kärjen muodon mukaan pyöristettyihin, tasaisiin ja viistoihin. Kasvosiveltimet taas jaetaan sen mukaan, onko ne tarkoitettu meikkivoiteen vai peitevoiteen levittämiseen, poskipunan, aurinkopuuterin, varjostusvärin vai puuterin levittämiseen, tai pohjatyöhön vai viimeistelyyn. Kategorioita siis on useita ja niille on jokaiselle lukuisia omia alakategorioitaan, mutta tässä artikkelissa jaottelen siveltimet lähinnä käyttötarkoituksen mukaan. Kaiken tämän lisäksi siveltimet voidaan tietysti jaotella tuotemerkin ja valmistajan mukaan.
Meikkisiveltimien lisäksi käsittelen tässä artikkelissa pääpiirteittäin meikkisienet, joista klassisin on epäilemättä vaahtomuovinen kolmionmuotoinen meikkisieni, niin sanottu kolmiosieni. Joitakin vuosia sitten meikkisienien maailmassa kohahti, kun kosteana käytettävä, munanmuotoinen Beautyblender tuli markkinoille, ja siitä inspiroituneina muut valmistajan seurasivat perässä omine vastaavine tuotteineen. Ammattimeikkaajana ihmettelin (ja ihmettelen edelleen) Beautyblenderistä noussutta hälyä ja sitä, miten muka oli niin innovatiivista käyttää meikkisientä kosteana – ammattipiireissä kolmiosieniä kun oli käytetty sekä kuivana että kosteana jo vuosikymmeniä, joten sikäli meikkimuna ei tarjonnut ainakaan minulle mitään uutta. Toisaalta Beautyblenderin muoto oli ja on sangen innovatiivinen sikäli, ettei siinä pyöreytensä ansiosta ole rajapintoja, joista jäisi viivoja tai raitoja meikkivoiteeseen. Meikkivoiteen levitän itse mieluiten joko siveltimellä tai sormin, mutta puuteroinnissa kolmiosieni on kyllä lyömätön, paljon parempi kuin yksikään puuterivippa, jota olen kokeillut. Mikäli meikkiä tulee laittaneeksi kasvoille liikaa, toimii kolmiosieni myös erinomaisena liian meikin ”kumittamiseen”.
Muista, että yhtäkään sivellintä tai sientä ei missään nimessä ole pakko käyttää, vaan lähes kaiken voit aivan hyvin tehdä sormillasi. Loput vaiheet voi vain yksinkertaisesti jättää kokonaan tekemättä.
Mitä siveltimiä vähintään tulisi meikkivälineistöstä löytyä?

Tähän vaikuttaa tietysti paljon se, tykkäätkö meikata pikkutarkemmin ja näyttävämmin vai oletko vähäeleisempi ja suurpiirteisempi. Onneksi aika pienellä sivellinarsenaalilla pääsee alkuun, ja valikoimaa on tietenkin helppoa kartuttaa tarpeen mukaan.
Ihan vähintään niin sanottuun perustyökalupakkiin tarvitaan ainakin meikkivoidesivellin, synteettinen peitevoidesivellin, iso puuterisivellin tai kabuki, poskipunasivellin, luomivärin häivytyssivellin, viistopäinen sivellin kulmakarvojen muotoiluun ja/tai silmien rajaamiseen, pyöröharjasivellin kulmameikin kauniiseen häivyttämiseen ja viimeiestelysivellin korostuspuuterin levittämiseen. Suosittelen siis jokaista hankkimaan vähintään kahdeksan sivellintä. Tietysti, jos on vielä suurpiirteisempi meikkaaja, voi meikkivoidesiveltimen jättää hankkimatta ja pyöritellä meikkivoiteet kasvoilleen sormin. Minun mielipiteeni kuitenkin on, että sormin ei saa työstettyä meikkivoidetta riittävän hyvin ihoon kiinni ilman siveltimellä viimeistelyä, että se todella pysyy siististi paikoillaan koko päivän. Tai ainakaan minä en pysty tai osaa. Jos kuitenkin haluat käyttää luontoäidin antamia siveltimiä, voit typistää tuon yllä mainitsemani määrän seitsemään.
Seuraavaksi esittelen kuvien kanssa eri sivellintyyppejä ja kerron vähän niiden käyttötarkoituksesta ja ominaisuuksista. Kavalkadissa on siveltimiä laidasta laitaan niin hinnan kuin materiaalinkin perusteella, ja osa näistä alkaa olla todella vanhoja, mutta mahtuu mukaan uusiakin hankintoja. Tässä artikkelissa en esittele suosikkisiveltimiäni, vaan olen jättänyt ne kokonaan kuvaamatta omistaakseni niille tulevaisuudessa aivan oman julkaisunsa, missä kerron, miksi juuri nuo kyseiset siveltimet ovat päässeet suosikeiksini jokapäiväiseen käyttöön.
KASVOSIVELTIMET
Meikkivoidesiveltimet
Meikkivoidesiveltimiä on vaikka mitä erilaisia. Klassisin meikkivoidesivellin on ehdottomasti synteettinen ja muodoltaan litteä, joita tässä kuvassa ovat kaksi vasemmanpuoleista. Monet eivät pidä tästä meikkivoidesivellinmallista, sillä heidän mielestään siitä jää helposti raitoja kasvoihin. Äärivasemmalla on ensimmäinen hankkimani meikkivoidesivellin, M-A-C:in 190, jota käytin tyytyväisenä monta vuotta. Kuten kuvasta näkyy, sivellin on saanut paljon rakkautta osakseen ja vaikka se on jo parhaat päivänsä nähnyt, en ole raaskinut heittää sitä pois. Siirryin parikymppisenä käyttämään meikkivoiteen levittämiseen kolmiosienen sijaan sivellintä, koska aloin satsata kalliimpiin meikkivoiteisiin kuin siihen mennessä, enkä halunnut niiden katoavan huokoisen sienen kautta viemäriverkoston syövereihin. Hyvä meikkivoidesivellin on koko meikkausrutiinin perusta, joten suosittelen todella satsaamaan sellaiseen ja pitämään siitä sen jälkeen hyvää huolta. Toinen litteä sivellin on jostain ulkomaalaisesta verkkokaupasta tilattu.
Lisäksi kuvassa on KICKSiltä ostamani ”skunkki”-sivellin, joka on valmistajan mukaan tarkoitettu viimeistelytyöhön, mutta en ole oikein keksinyt tälle muuta käyttöä kuin meikkivoiteen ohuen levittämisen. Uusin tuttavuuteni sivellinmaailmassa on brittiläinen Real Techniques (RT), jonka suteja olen niitäkin käyttänyt jo monta vuotta. RT-siveltimiä ovat oikeanpuoleiset pinkkivartinen ja oranssivartinen pensseli. Äärioikealla oleva Expert Face Brush on merkin myydyin sivellin, mitä minun on käyttökokemukseni perusteella vaikea uskoa, sillä en ole onnistunut vielä kertaakaan luomaan kasvoilleni kaunista meikkipohjaa tuolla välineellä. RT:ssä viehättää hyvä hinta-laatu-suhde ja loputtomalta tuntuva valikoima sekä sivellinsetit. Joskus kyllä, Sam ja Nic Chapmanin Youtube-videoita katsoessa tulee väkisinkin miettineeksi tarvitseeko kukaan todella noin montaa eri sivellintä.
Puuterisiveltimet
Puuterisiveltimien käyttö jakaa meikkaajat kahteen sen mukaan, tykkäävätkö he käyttää niitä vai eivät. Moni käyttää tietämättään puuterisivellintä väärin vetelemällä sillä puuteria meikkivoiteen päälle – niin ei kuitenkaan tule tehdä, sillä vetävä liike liikuttaa vaivalla ihollesi työstämää meikkivoidetta ympäriinsä pilaten näin koko meikkipohjan. Puuterisiveltimellä puuteria joko tupsutellaan iholle tai sitten sillä huiskitaan ylimääräiset puuterit pois kasvoilta. Osa meikkaajista pitää puuterisiveltimiä siksi turhana, että he haluavat mieluummin painella puuterin tiukasti iholleen vipalla. Minä käytän puuterisivellintä kesäisin aurinkopuuterin levittämiseen, ja silloin isompi ja kuohkeampi on ehdottomasti toimivampi. Etsin pitkään toimivaa puuterisivellintä irtopuuterin levittämiseen, kunnes muistin vanhan suosikkini kolmiosienen, ja puuterisudit jäivät vähemmälle käytölle.
Tässä kuvassa vasemmalta oikealle: KICKSiltä ostettu pehmeä puuterisivellin, RT:n iso puuterisivellin (tätä käytän mieluiten aurinkopuuterin levittämiseen kesällä), jostain messuilta joskus ostamani puuterisivellin, RT:n Puffing Brush, joka on tarkoitettu puuterimaisten meikkipohjien levittämiseen, mutta jota itse käytän monesti ihan tavallisen meikkivoiteen kanssa, ja M-A-C:in litteä puuterisivellin 135S.
Poskipunasiveltimet
Olen pitkään etsinyt sitä täydellistä poskipunasivellintä, mutta siitä tuntuu kehittyneen minulle meikkisiveltimien yksisarvinen, sillä tehtyäni meikkaajan työtä ammatikseni kohta 13 vuotta en edelleenkään ole onnistunut löytämään sellaista, joka täyttäisi kaikki odotukseni ja toimisi aina moitteetta, vaan kaikissa tuntuu olevan jotain vikaa. Täydellinen poskipunasivellin on mielestäni sopivan kokoinen, muodoltaan pyöreähkö, mutta aavistuksen kärkeä kohti kapeneva, kuohkea ja melko napakka. En siis vaadi mahdottomia, mutta jostain syystä se oikea ei ole vielä osunut minun ostoskoriini. Suosituksia hyvistä poskipunasiveltimistä otan siis kernaasti vastaan sähköpostitse tai kommenttiosiossa! Poskipunasiveltimet ovat monesti vähän viistoon leikattuja, jotta niillä saisi poskipunan helposti juuri oikeaan paikkaan ja vielä siten, että oikeaan kohtaan tulisi vähällä vaivalla eniten väriä, mistä sen kaunis häivyttäminen sitten kävisi nätisti. Poskipunasiveltimiä minulla on sekä aitokarvaisia että synteettisiä, joista synteettiset sopivat sekä puuterimaisille että voidemaisille poskipunille, mutta aitokarvaiset vain puuterimaisille.
Tässä kuvassa ylhäältä alas: KICKSin aitokarvainen viistoon leikattu poskipunasivellin, jolle en ole juurikaan löytänyt käyttöä sen paremmin poskipunan kuin minäkään muunkaan meikin levittämiseen. Tämä ei omaan makuuni ole tarpeeksi napakka, enkä sen vuoksi käytä sitä esimerkiksi varjostusten tekemiseen, mihin viistot kasvosiveltimet muuten oikein hyvin sopivat. Pääsääntöisesti KICKSin siveltimet ovat mielestäni hinta-laatusuhteeltaan oikein hyviä ostoksia, mutta ne eivät sovi vegaaneille, sillä monet puuterimaisille tuotteille tarkoitetut siveltimet ovat aitokarvaisia.
Seuraavana on Make Up Foreverin (MUFE) synteettinen poskipunasivellin 140 Wavy, jota olenkin blogissa esiintyneessä meikkiopastuksessa käyttänyt. Tämä sivellin on suunniteltu MUFE:n HD-poskipunien levitykseen, mutta minun makuuni tämä on pikkuisen liian pieni. MUFE:n meikkisiveltimet ovat käsittääkseni tosiaan synteettisiä ja muovipuolloista tehtyjä, minkä vuoksi ne ovat äärimmäisen hyvä, vaikka jonkin verran arvokkaampi ostos. MUFE on korkealaatuinen, pitkän linjan ranskalaisyritys, jolla on oma maskeerauskoulu Helsingissä. MUFE:n alapuolella lepäilee RT:n Contour Brush, joka on nimensä mukaisesti suunniteltu varjostusten tekemiseen, mutta palvelee mielestäni paremmin poskien punaamisessa. Tämäkin sivellin on synteettinen ja sopii sen vuoksi sekä puuterimaisille että voidemaisille tuotteille. Alimpana hutiostos, TIGIn poskipunasivellin, joka kokonsa puolesta voisi olla ennemmin puuterisivellin. Tämä sivellin hipoi käytössäni täydellisyyttä ensimmäiseen pesuun asti, minkä jälkeen sen muoto levähti ja siitä tuli pörröinen. Mikään pelastustoimi ei auttanut tätä sivellintä, mutta aurinkopuuterin levittämiseen en ole sitä vielä kokeillut, minkä vuoksi se ei ole lentänyt roskikseen.
Viimeistelysiveltimet
Viimeistelysiveltimet ovat omia suosikkisiveltimiäni. Pidän niistä, koska niillä luodaan se viimeinen silaus muuten valmiiseen meikkiin. Tästä kategoriasta suosikkejani (tiedän, ettei minun pitänyt esitellä vielä suosikkejani, mutta seuraava sivellin ei yksinkertaisesti voi saada osakseen liikaa hehkutusta) ovat nuo kaksi ylintä: RT:n Setting Brush. Tuo sivellin on niin nerokas, että minulla on niitä yhteensä kolme. Setting Brush käy kokonsa, napakkuutensa, muotoilunsa ja materiaalinsa puolesta lähes mihin vain! Tällä voi työskennellä tarkasti, jos käyttää baking-tekniikkaa tai puuterijarruja silmien alla, tällä voi huiskia korostuspuuterit paikoilleen, puuteroida tarkasti haluamansa kohdat ja häivytellä tarpeen tullen jopa silmämeikin suuret linjat. Poskipunan levittämiseen en tätä pikkuihmettä ole vielä kokeillut ja nyt ihmettelen ainoastaan, miksi.
Seuraavat kaksi ovat melko klassisia viimeistelysiveltimiä, viuhkasiveltimiä, jotka sopivat korostuspuuterin henkäyksenohueen levittämiseen poskipäille, amorinkaarelle ja nenänvarteen. Minun käytössäni Setting Brush on syrjäyttänyt viuhkasiveltimen, mutta asiakkaille käytän näitä edellen silloin tällöin.
SILMÄMEIKKISIVELTIMET
Luomivärisiveltimet
Luomivärisiveltimiä on saatavilla varmaan kaikista helpoiten. Niitä löytyy joka sivellinvalmistajalta valtavat määrät erilaisia, joten moni varmaan tuntee runsaudenpulaa suuren valikoiman edessä. Perustason hankinnoilla pärjää kuitenkin pitkälle, eikä tavallisella arki- tai juhlameikkaajalla kovin helposti tule tarvetta kahta luomivärisivellintä enemmän hankkimiseen. Mielipiteitä ja käytäntöjä on tietysti yhtä monta kuin meikkaajia, mutta suurimman osan silmämeikkityyleistä voit tehdä pienemmällä ja isommalla häivytyssiveltimellä. Synteettinen litteä luomivärisivellin on tarpeen, jos käytät kovin glitterisiä, kimaltavia tai voidemaisia luomivärejä, mutta lähtökohtaisesti voit lisätä sellaiset luomillesi joko sormin tai vaahtomuoviapplikaattorilla, joita kaikki 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa nuoruuttaan eläneet varmasti muistavat.
Luomivärisiveltimet, joiden kanssa minä opettelin meikkaamaan, ovat tuollaisia eri kokoisia litteitä aitokarvaisia siveltimiä. Ensimmäisessä kuvassa alimpana oleva sivellin on kaikista ensimmäinen luomivärisiveltimeni, joka ei ole vaahtomuoviapplikaattori. Tällaisilla luomivärisiveltimillä luomivärin häivyttäminen on huomattavasti työläämpää ja taitoa vaativampaa kuin nykyaikaisilla pullukoilla, jotka pehmentävät luomivärien rajat kuin itsestään. Litteillä luomivärisiveltimillä meikatessa häivyttäminen tehdään parhaimmillaan painelemalla häivytyssävyä tummemman luomivärin päälle vähän kerrallaan.
Toisessa kuvassa on modernimpia luomivärisiveltimiä, joista kolmas vasemmalta aika lailla yksi yhteen M-A-C:in kulttimainetta nauttivan 217:n kanssa, mutta tämä on synteettinen, kuten valtaosa M-A-C:in siveltimistäkin taitaa nykyään olla. Ensimmäisenä vasemmalla on KICKSin poninkarvainen Smoky Brush, jolla voi tarvittaessa tehdä koko silmämeikin, koska sillä voi sekä lisätä että häivyttää luomiväriä. Äärioikealla olevaa TIGIn pörrökasaa olen käyttänyt lähinnä nenän varjostamiseen.
Kolmannessa kuvassa on luomivärisiveltimiä tarkkaan työskentelyyn, mutta nämä eivät ole mikään edellytys onnistuneen silmämeikin tekemiseen.
Pienet viistosiveltimet
Viistopäiset siveltimet kuuluvat suosikkeihin monikäyttöisyytensä vuoksi. Suurin osa käyttänee tällaisia suteja lähinnä kulmien muotoiluun joko puuterimaisella tai voidemaisella tuotteella, mutta sen lisäksi näillä voi rajata silmät (aitokarvaisella saat todella helposti kauniin ja utuisen luomivärirajauksen) ja levittää huulipunan: terävällä kärjellä pääsee tarkasti huulten reunoille ja amorinkaaren ääriviivoille. Kulmien meikkaamisessa välttämättömyys on pieni pyöröharja, jolla kynänvedot, puuterimainen tai voidemainen väri häivytetään kauniisti karvojen joukkoon. Monesti tuollainen pyöröharja löytyy kulmakynän tai viistosiveltimen toisesta päästä.
Rajaussiveltimet
Jos luomivärisiveltimiä on valikoimissa eniten, on rajaussiveltimiä varmasti toiseksi eniten. Erityisesti nykyään muodissa ovat toinen toistaan näyttävämmät siipirajaukset, jotka ikävä kyllä eivät minun silmänmuodolleni oikein tahdo käydä, niin paljon kuin sitä toivonkin. Onneksi siipirajaus ei ole ainoa rajaustapa, eikä rajaus ylipäänsä kauniin silmämeikin ainoa osatekijä.
Rajaussiveltimessä tärkeitä ominaisuuksia ovat synteettisyys, pieni koko, sopiva napakkuus ja oikean mittaiset karvat. Liian pitkäkarvaista sivellintä on hankala hallita, mutta liian lyhytkarvainen on kömpelö. Kokeilemalla löydät sen, mikä sinun käteesi ja käyttöösi sopii, mutta melko varauksetta voin suositella tuollaista aika klassista teräväkärkistä versiota, kuten tässä kuvassa toinen vasemmalta, RT:n Fine Liner Brush. Harjaantuneemmalle rajauskädelle voin suositella äärioikealla makoilevaa MUFE:n 400 Straight -sivellintä, jolla saa aikaan viivoja, joita kahdetivat jopa kalligrafian ammattilaiset. Ensimmäiseksi rajaussiveltimeksi en 400 Straightia kuitenkaan suosittele.
Huulimeikkisiveltimet
Huulimeikkisiveltimiä en erikseen esittele, sillä mielestäni erillisen huulipunasiveltimen hankkiminen ei palvele oikein mitään tarkoitusta. Monesti huulipunat saa kauniimmin paikoilleen sormella tai sitten viistosiveltimellä. Oikeastaan mikä hyvänsä pikkutarkkaan työskentelyyn suunniteltu synteettinen sivellin sopii huulipunan levittämiseen ja rajauskynän jäljen pehmentämiseen.
Siveltimien huolto
Kaikki käytössä olevat siveltimet tulisi pestä huolellisesti vähintään kerran viikossa. Siveltimille, joilla käytetään voidemaisia ja nestemäisiä tuotteita, kuten meikkivoiteita, voidemaisia poskipunia tai rajausvärejä, suosittelen puhdistusta jokaisen käyttökerran jälkeen. Esimerkiksi luomivärisiveltimille voi myös tehdä pikaputsauksen joka käytön jälkeen varsinkin, jos käyttää kovin tummia tai kimaltavia luomivärejä. Siveltimien puhdistus hoituu yksinkertaisimmillaan siihen tarkoitetulla, yleensä suihke- tai geelimuotoisella puhdistusaineella, joka paitsi liuottaa meikkijäämät siveltimistäsi, myös desinfioi ne ehkäisten näin bakteerikasvustoa.
Meikit ovat hyvin henkilökohtainen asia ja sen vuoksi niistä, samoin kuin siveltimistä on tärkeää pitää huolta. Jos koskettelemme likaisilla siveltimillä meikkejämme, tarttuu lika meikkeihin, jotka tarjoavat bakteereille hyvän kasvualustan. Sitten levittelemme pöpöjä siveltimien, kasvojen ja meikkiemme välillä. Tämän vuoksi suosittelen aina käyttämään tuubissa olevat tuotteet spaattelin, kahvilusikan tai vaikka ruokailuveitsen kautta, enkä tökkäämään mahdollista applikaattoria suoraan iholle. Ammattimeikkaajat kuopaisevat huulipunahylsystäkin yleensä puhtaaseen spaatteliin ja sitten vasta siveltimeen, tai ainakin pyyhkivät huulipunasta viimeisen pinnan pois ja sitten vielä dippaavat huulipunahylsyn kärjen voimakkaaseen alkoholiin varmistaakseen, että meikit pysyvät varmasti hygieenisinä. Puhdas kosmetiikka myös säilyy pidempään käyttökelpoisena.
Vaikka siveltimien pikaputsaus siihen tarkoitetulla aineella on oikein hyvä ensiapu estämään pensseleitäsi muuttumasta elämää kuhiseviksi bakteeripesäkkeiksi, on niille säännöllisesti tehtävä perusteellinen pesu aivan välttämätön, jos haluat, että kallisarvoiset työvälineesi säilyvät hygieenisinä ja käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään. Nimittäin hyvänä pidetyt meikkisiveltimet voivat hyvällä tuurilla olla, jos eivät aivan, niin ainakin lähes, elinikäisiä. Meikkisiveltimien pesu kannattaa suosiolla varata sellaiselle päivälle, jolloin sinulla ei ole kova kiire mihinkään, eikä tiedossasi ole tarvetta käyttää siveltimiäsi ennen kuin ne ovat kuivuneet. Minulla on tapana pestä siveltimeni joko lauantai-iltana ennen yöpuulle käymistä tai sitten sunnuntaiaamuna, joka on yleensä täysin meikitön päivä.
Siveltimien perusteellista pesua varten tarvitset:
- Likaisia siveltimiä
- Marsaille-saippuaa (joko nestemäisenä tai palana, minulla on tässä nyt nestemäistä)
- Siveltimien pesua varten tarkoitetun alustan (ei ole pakollinen, kämmenesikin käy hyvin)
- Talouspaperia
- Vahvaa alkoholia tai desinfiointiainetta
- Hoitoainetta (jos omistat aitokarvaisia siveltimiä)
- Lämmintä vettä
Minä ostin tuon oman siveltimienpesualustani KICKsiltä ja olen tykännyt siitä ihan älyttömän paljon. Kuten sanoin, tällainen alusta ei ole pakollinen – itsekin ajattelin pitkään, että kämmeneni on aivan riittävä, mutta kun näistä alettiin hehkuttaa pari vuotta sitten enemmänkin, en voinut vastustaa kiusausta ostaa itsellenikin ko. vekotinta. Leukani kyllä tipahti lattiasta läpi, kun ensimmäisen kerran pesin siveltimet tuon alustan avulla. Puhtaiksi luulemani pensselit päästivät alustan ansiosta vielä vaikka kuinka paljon meikkijäämiä, vaikka todella olen noudattanut tätä viikoittain toistuvaa pesurutiinia jo ammattikoulun ensimmäisestä meikkauskurssista alkaen. Erityisesti, jos meikkaat muitakin kuin itseäsi, suosittelen lämpimästi tuollaisen alustan ostamista. KICKSin alusta ei ollut kallis, ja ainoa, mikä siinä harmittaa, on sen väri, mutta koska toinen vaihtoehto oli vaaleansininen (miksei näistä voi tehdä neutraalin värisiä, esim. harmaita?!), päätin valita kahdesta pahasta pienemmän.
1. Aloita siveltimen pesu kastelemalla likainen sivellin juoksevan veden alla.

Vesi voi olla kädenlämpöistä tai vähän lämpimämpää, mutta ei missään nimessä kuumaa, sillä liian kuuma vesi haurastuttaa siveltimesi karvojen liimauksia.
2. Käytä siveltimen kärki Marsaille-saippuassa.

Jos sinulla on palasaippua, pyöräytä sivellintä kevyesti palasaippuan päällä. Saippuaa ei tarvita kovin paljoa, sillä Marsaille-saippua vaahtoaa runsaasti.
3. Ota siveltimenpesualustalle tai kämmenellesi tilkka vettä ja pyöritä sivellintä alustaa vasten hellästi.

Varo painamasta liikaa, etteivät siveltimen karvat tärvelly. Pyörittele, kunnes vaahtoa alkaa syntyä, huuhtele sivellin väillä ja toista edelliset vaiheet niin monta kertaa, että saippuavaahto on valkoista.
4. Kun vaahto on valkoista ja sivellin puhdas, huuhtele se karvat alaspäin juoksevan veden alla karvoja samaan aikaan hellästi sormillasi painellen.

Kun huuhteluvesi on saippuatonta ja olet varma, että sivellin on puhdas, painele siitä helläkätisesti ylimääräinen vesi pois ja aseta se kuivumaan talouspaperin päälle lappeelleen esimerkiksi pesukoneen päälle siten, että siveltimen karvaosa lepää ilmassa. En suosittele kuivattamaan siveltimiä puisen tason päällä, sillä puu ei tykkää tällaisista vesimääristä.
5. Helli hoitoaineella
Aitokarvaisten siveltimien karvaosaan voit pesun jälkeen suihkauttaa jätettävää hoitoainetta tai sitten voit käyttää poishuuhdottavaa hoitoainetta, kunhan todella muistat huuhdella siveltimen sen jälkeen hyvin. Aitokarvaiset siveltimet kuivuvat ja muuttuvat pörröisiksi, jos niitä ei välillä hellitä hoitoaineella.
6. Puhdista siveltimien kädensijat

Kun kaikki siveltimet on pesty ja asetettu kuivumaan, kuten yllä neuvoin, ei pesuprojekti vielä ole tullut päätökseensä. Koska et halua haurastuttaa kallisarvoisten siveltimiesi liimauksia pesemällä kädensijoja vedellä ja saippualla, kannattaa tässä kohtaa ottaa käteen arkki talouspaperia. Lorauta paperiarkkiin voimakasta alkoholia tai desinfiointiainetta ja pyyhi sitten siveltimien kahvat puhtaiksi yksi kerrallaan tuhotaksesi bakteerit siveltimistäsi. Kädensijojen puhdistaminen on tärkeää, koska koskettelemme siveltimillä kasvojamme. Koskettelemme käsillämme myös kaikkea muuta, minkä jälkeen tartumme siveltimiin ja koskettelemme sen jälkeen vielä kasvojamme käsillämme.
7. Kuivata huolella
Lopuksi anna siveltimiesi kuivua rauhassa niin kauan, että ne ovat täysin kuivat, yleensä ainakin yön yli seuraavaan päivään.
Siveltimien lisäksi on tietysti erityisen tärkeää pitää huolta myös meikkisienien ja puuterivippojen puhtaudesta. Meikkisienet kannattaa pestä jokaisen käytön jälkeen ja puuterivipat vähintään kerran viikossa. Jos olet ollut sairaana, suosittelen siveltimien, sienien ja vippojen perusteellista pesua heti parannuttuasi varsinkin, jos olet joutunut käyttämään meikkiä sairaana ollessasi.
Meikkisienien pesuun sain oivan vinkin Uinon Youtube-kanavalta. Uino on varsinainen Beautyblenderien suurkuluttaja, joten en epäillyt hetkeäkään hänen sanomisiaan, kun hän väitti, että parhaiten tuon meikkimunan saa puhtaaksi LV-palasaippualla. Siis sillä jokaisesta lähikaupasta saatavalla, pari euroa maksavalla perussaippualla. Kyllä vain! Samaista saippuapalaa voit käyttää meikkisienien pesun lisäksi synteettisten meikkisiveltimien pesuun Marsaille-saippuan tapaan, mutta aitokarvaisille siveltimille se on mielestäni liian pesevä.
Meikkisienien ja puuterivippojen peseminen:
1. Kostuta sieni tai vippa juoksevan veden alla

2. Hankaa kosteaa sientä tai vippaa saippuapalaan

3. Pese sieni tai vippa puhtaaksi puristelemalla ja painamalla peukalollasi meikkivoidejäämiä pois sienen sisältä. Ole kuitenkin helläkätinen, ettei sieni hajoa pesussa.

4. Jatka, kunnes sieni tai vippa on täysin puhdas.
5. Aseta pesty sieni tai vippa talouspaperin päälle kuivumaan. Beuatyblenderit voit asettaa kuivumaan niiden mukana tulevien säilytysvälineiden päälle.
Juuri tämä verrattain työläs peseminen on suurin syy sille, miksen ole Beautyblender-meikkisienien suuri ystävä. Vaikka Beautyblenderiä käytetään kosteana, imee se silti itseensä jonkun verran meikkituotetta, jota on sitten melko hankalaa saada kaikkea pois sienen sisältä rikkomatta koko kapinetta. Minun käytössäni Beautyblender toimii parhaiten siten, että työstän meikkivoiteen tai peitevoiteen ensin iholleni sormin tai siveltimellä, minkä jälkeen häivyttelen ja tasoittelen pinnan kostealla meikkimunalla. Yleensä olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen myös ilman beautyblendaamista, minkä puolesta sen työvaiheen voi minun meikkirutiinissa sanoa olevan turhan. Mikäli pidät kosteana käytettävistä meikkisienistä, kannattaa niitä olla käytössä kerrallaan vähintään kaksi kappaletta, että sieni ehtii varmasti kuivua täysin ennen seuraavaa käyttökertaa. Mikään ei nimittäin ole vastenmielisempää kuin sisällään salaisuutta kasvattava kostea meikkisieni, jolla sitten autuaan onnellisena töpöttelee meikkivoidetta kasvoilleen, kunnes huomaa outoa ihottumaa tai kutinaa alkavan ilmestyä iholle.
Minulla ei edellä mainitusta tilanteesta ole kokemusta, mutta olen kuullut, että sieni saattaa homehtua sisältä, mikäli se ei saa käyttökertojen välillä kuivua kunnolla. Oman sienen tilanteen voi todeta leikkaamalla sen halki, kun kolme kuukautta sienen käyttöönottamisesta on tullut täyteen ja on aika vaihtaa tilalle uusi. Se, että alati kosteana pysyvä meikkiväline alkaa kasvattaa sisällään uutta elämää, ei minun mielestäni ole mikään ihme. Niinpä suosittelen pitämään erityistä huolta nimenomaan kosteana käytettävien meikkausvälineiden samoin kuin voidemaisille tuotteille tarkoitettujen meikkausvälineiden puhdistuksesta.
Mitkä ovat sinun suosikkisiveltimiäsi ja -sivellinvalmistajiasi? Mitä siveltimiä päivittäin käytät? Haluatko tietää jotain lisää minun suosikeistani tai meikkisiveltimistä yleensä? Jaa kokemuksesi alla!

Iina / MouMou
05.01.2019“Mikäli meikkiä tulee laittaneeksi kasvoille liikaa, toimii kolmiosieni myös erinomaisena liian meikin ”kumittamiseen”.”
Ooh, tää olikin uutta tietoa mulle. Kiitos myös megapitkästä postauksesta, tätä oli kiva lukea! 🙂
Oma suosikkisivellin on aurinkopuuterille tarkoitettu(?), muotoiltu sivellin, jolla kasvojen muotoileminen on helppoa tällaiselle amatöörillekin: https://moumou.fi/2018/12/16/vuoden-2018-kosmetiikkapalkinnot/
Linnanneito
05.01.2019Kiitos kommentista ja sivellinvinkistö, Iina. Meenki heti kurkkaamaan! Kiva kuulla, että opit uutta mun postauksesta. 🙂
Postauksesta tosiaan tuli aika pitkä, mut ihanaa, et jaksoit lukea loppuun ja jättää vielä kommentinkin. <3
Tiina