
Blogini viime kauneusartikkelissa pääsimme kurkistamaan pintapuoleisesti 1900-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen kauneusihanteeseen ja ehostusrutiiniin. Saimme huomata, että vuosisadan alkupuolella kauneudenhoitovälineitä ja kosmetiikkaa kehitettiin paljon ja nopeasti ihoa ja hiuksia hoitavaan suuntaan entisen terveydelle vaarallisen linjan sijasta. Vuosien 1900-1919 naisten (miesten ei tuolloin ollut soveliasta ehostaa itseään, elleivät he olleet näyttelijöitä tai muita esiintyviä taiteilijoita, jotka tarvitsivat meikkiä lavalla) meikkiarsenaali oli kehityksestään huolimatta vielä sangen yksinkertainen, joten niin olivat meikkityylitkin. Luonnollista kauneutta ja meikittömältä vaikuttavia kasvoja ihannointiin, mutta koska uusi elämä kaupungissa oli paljon kuluttavampaa iholle, tarvittiin melko lailla pakkelia tekemään kasvoista hehkeän ja terveen näköiset. Tai ainakin piilottamaan väsymyksen merkit, päivetyksen, mahdolliset epäpuhtaudet ja jokaisen naisen kauhistuksen: pisamat. Artikkelini edvardiaanisen ajan kauneusihanteista ja opetuksen sen mukaisen meikki- ja kampaustyylin luomiseen pääset lukemaan täältä.
Nykyään, kun meikkirutiini suosii KKW-tyyliä taitavine varjostuksineen, kaiken peittävine meikkivoiteineen ja voimakkaine kulmakarvoineen, voinemme käyttää hetken miettiäksemme, miten moderni nainen loisi kasvoilleen 2010-luvulle päivitetyn meikin vuosisadan takaisesta. Nykyajan versiota voitaisiin kutsua vaikkapa meikittömäksimeikiksi, jonka tarkoitus on saada kantajansa näyttämään ikään kuin vähän paremmalta versiolta itsestään.
Huomaamaton, omia parhaita piirteitä korostava päivämeikki olisi jokaisen hyvä osata. Toisin kuin nimen perusteella voisi kuvitella, meikitönmeikki ei tarkoita pelkkää ripsiväriä tai sitä, että meikkiä olisi kasvoilla jotenkin todella vähän. Päinvastoin, meikittömänmeikin luomiseen voi ihon kunnosta ja vaikkapa edellisestä yöstä riippuen tarvita useita eri tuotteita ja jonkin verran aikaa.
Meikittömänmeikin ei silti, nimensä mukaisesti, ole tarkoitus kiinnittää vastapuolen huomiota siihen, että sinulla on paljon tai hyvän näköinen meikki, vaan saada sinut näyttämään siltä, että olet tänään vain jotenkin poikkeuksellisen terveen ja raikkaan näköinen. Meikittömänmeikin tarkoitus on siis korostaa huomaamattomasti parhaita puoliasi alleviivaamatta liiaksi sitä, että sinulla on meikkiä kasvoillasi. Meikitönmeikki on parhaimmillaan kuin päivitetty versio oikeasti meikittömistä kasvoista, huomaamaton ja heleä. Esimerkiksi mallit käyttävät meikitöntämeikkityyliä käydessään esittäytymässä uusille mallitoimistoille tai muissa työnhakutilaisuuksissa. Koska meikitönmeikki on neutraali, se tekee mallin kasvoista ikään kuin aihion, johon valokuvaaja, meikkaaja ja suunnittelija voivat helposti kuvitella haluamansa tyylin ja luomuksen.
Meikitönmeikki toimii hyvin työhaastattelussa aivan kenellä tahansa, onpa klassisessa morsiusmeikissäkin tarkoitus luoda morsiamen kasvoille mahdollisimman vähäeleinen, mutta kestävä ehostus. Niin ikään meikitönmeikkityyli sopii hyvin töihin ja siitä on tarvittaessa helppoa muuttaa iltauskottava esimerkiksi vahvistamalla rajauksia, kulmia ja lisäämällä huulipuna. Meikittömältä näyttävään ehostukseen ei luonnollisesti kuulu kovin näyttäviä ja voimakkaita luomivärejä tai rajauksia, sillä sen tarkoitus on saada kantajansa näyttämään terveeltä ja hehkuvalta.
Meikitönmeikki on samalla ehostus, jolla et voi mennä vikaan missään tilanteessa. Tässä artikkelissa opetan niksit ja avainvaiheet omaan meikittömäänmeikkiini, jonka luon kasvoilleni silloin, kun haluan näyttää hyvältä, mutten liian meikatulta. Kaiken kaikkiaan tykkään omilla kasvoillani melko luonnollisesta ehostuksesta, enkä edes jaksa aamuisin käyttää aikaa kovin monimutkaiseen päivämeikkiin – iltatilaisuudet ovat sitten asia erikseen. Ainakin välillä. Tämän ehostuksen toteuttamiseen menee minulta aikaa 10-20 minuuttia ihon kunnosta riippuen, voi olla, että sinulta menee aluksi vähän pidempään, mutta kun otat tämän osaksi joka-aamuista rutiiniasi, kehityt varmasti pian nopeaksi ja tehokkaaksi arkimeikkaajaksi.
Oma meikkaajaesikuvani, Raili Hulkkonen on joskus sanonut osuvasti, että suomalaiset naiset ovat juhlameikkaajia ja kokevat itsensä sen tähden kömpelöiksi vaikkapa luomivärien kanssa. Hulkkosen ohje suomalaisille arkimeikkiin, jota olen itsekin parhaani mukaan yrittänyt noudattaa, kuuluu: ”meikkaa joka päivä vähän enemmän, niin kehityt mestariksi ennen kuin huomaatkaan”. Hulkkosen sanat nojaavat jokaisen oman meikkirutiinin kehittymiseen: kun osaat tehdä päivämeikkisi rutiininomaisesti, sinun ei tarvitse miettiä ja suunnitella eri vaiheita, mikä lyhentää peilin edessä vietettyä aikaa huomattavasti.
Minun tapani tehdä huomaamaton ehostus ei ole ainoa oikea, ja jos sinulla on jo parempi ja itsellesi sopivampi rutiini olemassa, jatka ihmeessä sitä, mitä olet tähän asti tehnyt. Samaten, jos viihdyt täysin luonnollisilla kasvoilla, se on aivan yhtä oikein tai jos haluat joka päivä ampua kasvojasi meikkihaulikolla, anna mennä. Tämä on minun tapani, jota olen kehittänyt ja jalostanut näiden melkein 15 vuoden aikana, jona olen tätä ammatikseni tehnyt. Tämä ehostusrutiini ei myöskään tarkoita, että sinun täytyisi käyttää omassasi näitä kaikkia vaiheita tai täsmälleen samoja tuotteita, voit käyttää niitä tuotteita ja välineitä, joita sinulta jo valmiiksi meikkipussistasi löytyy. Meikkaaminen on parhaimmillaan kokeilemista ja uusien oivallusten tekemistä, ja jos menee mönkään, kaiken voi aina pestä pois ja aloittaa alusta.
Linnanneidon meikitönmeikki
Tässä meikkityylissä on tarkoitus viedä oma ja vastapuolen huomio terveeltä näyttävään, hehkuvaan ihoon, minkä vuoksi hyvä ihon huolellinen kosteutus ja heleyttävä, valoa heijastava meikinalustuote ovat avainasemassa onnistuneen lopputuloksen saamiseksi. Muista, että mitä paremmassa kunnossa ihosi on, sitä keveämmällä ja läpikuultavammalla meikkivoiteella tämä tyyli on mahdollista toteuttaa. Oma ihoni on tällä hetkellä verrattain huonossa kunnossa, joten jouduin käyttämään aika tavalla aikaa ja pakkelia leuassani olevan aknen peittämiseen. Näin ollen lopputulos ei ole aivan niin heleä kuin haluaisin, mutta olen kuitenkin ihan tyytyväinen – tällaisella meikillä voisin hyvin lähteä kotoa ulos ihan mihin tahansa.
Minä käytin kasvojeni pohjustamiseen uutta suosikkituotettani, Lumenen Invisible Illumination -heleyttävää meikinalustuotetta, jossa on samalla aurinkosuojakerroin 30. Kannattaa muistaa, että pelkkä meikkivoiteessa oleva aurinkosuojakerroin ei riitä suojaamaan kasvojesi ihoa auringon haitallisilta UV-säteiltä, joten kannattaa pitää huoli, että suojakerroin löytyy sen lisäksi myös päivävoiteestasi ja meikinalustuotteestasi. Hyvä vaihtoehto niin ikään on käyttää meikin alle sopivaa aurinkovoidetta kasvoilla ennen meikkivoiteen levittämistä. Englantilainen meikkitaitelija Wayne Goss on tehnyt hulvattoman hauskan videon meikkivoiteiden aurinkosuojakertoimista, käy katsomassa video täältä. Pohjustuksen jälkeen tein kasvoilleni kevyet voidemaiset varjostukset Make Up Foreverin voidemaisella varjostuspaletilla ja Real Techniquesin Pointed Foundation Brushilla. Varjostin hieman poskiluun alta, hiusrajasta, ohimoilta, leuan alta ja nenän kärjestä. Voidemaiset varjostusvärit voivat tuntua pelottavilta, mutta takaan, että jos otat ne haltuun, sinun on huomattavasti helpompaa luoda kasvoillesi luonnollisen näköinen meikkipohja ilman puuterista pölyisen näköistä ihoa.
Pohjustuksen ja varjostuksen jälkeen peitin aknen, epäpuhtaudet ja tummat silmänaluset M-A-C:in Conceal and Correct Duolla ensin keltaisella ja sitten oranssilla, joiden väliin laitoin ohuen kerroksen M-A-C:in Mineralize Skinfinsh -puuteria sävyssä “Medium”. Välipuuterointi kiinnittää meikin ihoon ja myös peitevoidekerrokset toisiinsa.
Seuraavaksi onkin meikkivoiteen vuoro. Meikkivoiteena käytin luottotuotettani Giorgio Armanin Louminous Silk Foundationia sävyssä “4”, mihin sekoitin hyvän kokoisen nokareen M-A-C:in Strobing Creamia sävyssä “Goldlite” tehdäkseni meikkivoiteesta vielä kosteuttavamman ja valoa heijastavamman. Meikkivoiteen töpöttelin paikoilleen Real Techniquesin Stibbling Brush -siveltimellä, jolla saa helposti äärimmäisen ohuita meikkivoidekerroksia, joita voi sitten kasata päällekkäin lähes mielin määrin. Levitettyäni ensimmäisen kerroksen, levitin vielä toisen kohtiin, jotka tarvitsivat mielestäni lisäpeittoa – omalla kohdallani siis lähinnä leuan alueelle. Sinne, mistä epäpuhtaudet edelleen pyrkivät esiin, laitoin peitevoiteeksi Urban Decayn Naked Skin -peitevoidetta sävyssä “Light Warm”, sekä kasvojen korkeimmille kohdille ja silmäpussien syvimpään kohtaan Yves Saint Laurentin kulttimainetta nauttivaa Radiant Touch -valokynää sävyssä “2”. UD:n Naked Skin -peitevoiteissa kannattaa muistaa, että ne tahtovat hapettua kasvoilla tummemmiksi, joten ainakin oman kokemukseni pohjalta suosittelen lämpimästi kokeilemaan sävyn ennen ostopäätöksen tekemistä ja ottamaan mieluummin vähän vaaleamman kuin vähän tummemman sävyn. Puuteria ei vielä tässä vaiheessa kannata laittaa, sillä saat pian huomata, että niin peitevoide, meikkivoide kuin valokynäkin asettuvat ja kuivahtavat paikoilleen sillä välin, kun teemme seuraavan vaiheen, eli:
Laitamme kulmat kuntoon. Kulmien muotoiluun uusi suosikkituotteeni on Anastasia Beverly Hillsin (ABH) Dip Brow Pomade sävyssä “Medium Brown” ja M-A-C:in sivellin 266S, joka pienuutensa ja tarkkuutensa ansiosta sopii kulmien lisäksi myös silmien rajaamiseen ja huulipunan levittämiseen. Tuo pyöröharja on yli 10 vuotta vanha, enkä kuollaksenikaan muista, mistä se on ostettu, mutta olen kuullut, että ABH:lla on hyviä siveltimiä Dip Brow Pomaden työstämiseen, missä on toisessa päässä pyöröharja ja toisessa viistosivellin. Kun olen saanut kulmat haluamaani muotoon ja tummuuteen, puuteroin kevyesti niiden päälle värittömällä irtopuuterilla ja kolmiosienellä, minkä jälkeen harjaan kulmakarvoihin ABH:n väritöntä kulmageeliä ja L´oréalin Brow Artist Plumper -kulmageeliä. Tuo Lorkun kulmageeli on aivan mielettömän kätevä tuote, jos haluat kulmiisi lisää tuuheutta – Brow Artist Plumper sisältää pieniä kuituja, jotka tekevät kulmista täyteläisemmän näköiset. Sain vinkin tästä tuotteesta kauan sitten Karkkipäivä-blogista ja olin myyty jo ensiharjaisusta. Värillinen kulmageeli on tärkeä osa omaa meikkirutiiniani, sillä se tuo nimensä mukaisesti kulmiin väriä ja saa ne siten näyttämään luonnollisemmilta kuin vaaleat kulmat, joista on meikattu vain iho karvojen alta.
Nyt voit puuteroida sen, mikä puuteroimista tarvitsee, itse en yleensä puuteroi kuin pahimpien finnien päälle ja nenänpielet, koska en halua kasvojeni näyttävän jauhoisilta. Seuraavaksi lisätään vähän väriä kasvoille joko varjostusvärin tai aurinkopuuterin avulla. Talvella ihon ollessa kalvakka, ei kannata käyttää ainakaan kovin lämpimän sävyistä aurinkopuuteria, sillä se saa kasvot helposti näyttämään oransseilta ja vähän tunkkaisilta. Minä käytin tässä vaiheessa ABH:n Contouring Kit -varjostuspalettia, jonka unohdin kuvata, mutta mikä hyvänsä vähän viileämmän sävyinen varjostusväri käy. Varjostusväriä levitin Make Up Foreverin isolla puuterisiveltimellä poskiluun alta häivyttäen ylöspäin, hiusrajalle, ohimoille ja leukalinjan alle, mutta nyt alas kaulalle häivyttäen. Aurinkopuuterit ja varjostusvärit kannattaa käyttää siveltimen kanssa ensin esimerkiksi kämmenselän kautta, ettet saa liian selkeitä viivoja kasvoillesi. Aina on helpompi lisätä kuin ottaa pois, eikä tässä tyylissä ole missään nimessä tarkoitus luoda kovin selkeitä varjostuksia, vaan ainoastaan tuoda kasvoille vähän eloa.
Jos joku meikkituote ansaitsisi kunniamaininnan erityisen kekseliäisyytensä ja monikäyttöisyytensä ansiosta, olisi se ehdottomasti poskipuna. Poskipuna on oma suosikkimeikkituotteeni, jonka käytön opittuani, en ole suostunut tekemään meikkiä ilman sitä. Poskipuna tuo kasvoille hehkua, heleyttä ja tervettä väriä, minkä lisäksi poskipunan sävyä muuttamalla koko meikin ilmettä voi vaihtaa lähes rajattomasti. Poskipunaa ei kannata pyöritellä pelkästään poskille, vaan lopulla siveltimeen jääneellä tuotteella voi huitaista vähän nenänvartta saadakseen kivan, vähän auringonpolttaman näköisen hehkun kasvoille. Omasta mielestäni ainakin on erittäin viehättävän näköistä, kun joku on ollut ulkona kesäauringossa ja saanut vähän punoituksen ja päivetyksen väliltä olevaa punoitusta nenälleen. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti välttämään kasvojen kärventämistä auringossa ja tekemään tämän ilmiön nimenomaan poskipunan avulla! Minä laitan poskipunan lähes poikkeuksetta melko korkealle, mistä saan kuulla meikkaajakavereiltani alituiseen, mutta näin kolmenkympin paremmalla puolella vien mieluummin huomion poskieni ylä- kuin alaosaan. En myöskään koskaan hymyile samalla kun laitan poskipunaa, sillä haluan, että poskipuna on oikealla paikallaan myös kasvojeni ollessa peruslukemilla – omenaposkien luominen meikillä pudottaa poskipunan helposti liian alas, kun hymy hyytyy. Häivyttelen poskipunaa kohti hiusrajaa ja hiukan ylös ohimoille. Tähän meikkiin käytin markettimerkki Prettyn poskipunaduoa sävyssä “05” ja Make Up Foreverin sivellintä 140 Wavy, joka on aivan ihana poskipunan levittämiseen: tällä et saa selkeitä rajoja aikaiseksi edes yrittämällä.
Poskien punaamisen jälkeen pohjustin silmäluomet NARSin Smudge Proof Eyeshadow Basella. Luomivärinpohjustajien kanssa kannattaa muistaa, että mitä ohuemman kerroksen saat sitä luomellesi, sitä paremmin tuote toimii. Minä otan NARSin pohjustajaa hivenen applikaattorista spaattelille, mistä taputtelen sitä henkäyksenohuen kerroksen molemmille, silmäluomilleni, odotan puolisen minuuttia ja alan vasta sitten levittää luomiväriä. Koska tässä meikkityylissä ei ole tarkoitus luoda kovin voimakkaita varjoja tai radikaalisti muuttaa silmän muotoa, tyydyin vain taputtelemaan Urban Decayn Naked Basics -paletista liikkuvalle luomelle sävyä “W.O.S.”, ja silmien ulkonurkkiin loin aavistuksenomaisen varjon “Naked2”-sävyllä häivyttääkseni surusilmieni surullisuutta. Luomivärin tein M-A-C:in klassikkosiveltimellä 217S.
Luomivärien jälkeen taivutin ripset, rajasin alasisäluomen Isa Doran Inliner-kajalilla sävyssä “Blonde” ja yläsisäluomen M-A-C:in Modern Twist Kajal Linerilla sävyssä “Long Espresso”. Artikkelini, jossa esittelen toimivia keinoja katseen huomaamattomaan korostamiseen päivämeikissä voit käydä lukemassa täältä. Jos haluat, voit piirtää ohuen rajauksen yläluomelle ruskealla rajausvärillä tai -kynällä, mutta koska minulla ei ole juurikaan tilaa liikkuvan luomen ja sen päälle laskeutuvan ihopoimun välissä, menen yleensä pelkällä sisärajauksella.
Lopuksi sudin kasvojen korkeimmille kohdille korostusvärinä The Balmin Mary-Lou Manizeria Real Techniquesin Setting Brushilla, joka on todella monikäyttöinen pikkuihme. Tällä kertaa korostin poskipäitä, nenänvartta, leuan kärkeä, amorinkaarta ja otsaa kulmakarvojen kaaren kohdalta. The Balmin Mary-Lou Manizer on oiva korostuspuuteri, sillä sen hennon samppanjainen sävy imartelee ihoa kuin ihoa ja hohde on ihanan hienojakoista, eikä yhtään glitteristä. Korostuspuuterin päälle taputtelin sormella MUFE:n varjostuspaletissa olevaa korostusväriä ja poskille samasta paletista löytyvää poskipunaa. Käytin puuterin päälle voidemaista tuotetta, koska halusin luoda kasvojeni iholle erilaisia pintoja ja rakennetta, joka näyttäisi kauniilta valon osuessa kasvoilleni.
Huulille laitoin M-A-C:in Prep+Prime Lip -huultenpohjustajaa ja siihen päälle saman firman Pure Zen -huulipunaa. En rajannut huuliani, sillä Pure Zen on melko läpikuultava, eikä ole ainakaan toistaiseksi koskaan karannut huulteni pystyjuonteisiin.
Viimesilauksena vielä reipas suihkaus M-A-C:in Fix+:aa häivyttämään kasvoilta mahdollista puuterisuutta, kiinnittämään meikkikerroksia toisiinsa, kosteuttamaan ihoa ja tuomaan heleyttä koko meikkiin. Tämän päälle ripsiin yksi kerros Sensain 38°C tuuheuttavaa ripsiväriä ja meikitönmeikkityylini on valmis. En aina käytä ripsiväriä, mutta nyt viimeisimmästä kestovärjäyksestä on sen verran aikaa, että ripseni alkoivat tuntua vähän liian vaaleilta ja puuterisilta.
Mitä pidät hillitystä meikkityylistäni? Mitkä ovat sinun kikkasi työmeikin luomiseen? Ovatko käyttämäni tuotteet tuttuja? Millaisia meikkijuttuja sinä haluaisit lukea Linnanneito-blogista? Kerro ajatuksesi kommenttiosiossa!

Keskustele!