
En tiedä, kuinka moni muu on pitänyt tai pitää kaurapuuroa sellaisena vähän turhana ruokana, joka täyttää kyllä vatsan hetkellisesti, mutta puolisen tuntia aamiaisen nauttimisen jälkeen on jo uudestaan nälkä. Minä ainakin olin monta vuotta, minun iässäni voi oikeastaan jo sanoa monta kymmentä vuotta, sitä mieltä, että kaurapuuron syöminen aamuisin on yhtä tyhjän kanssa, koska sangen pian päivän ensimmäisen ja tärkeimmän aterian jälkeen maha tuntuu siltä kuin ei olisi mitään syönytkään, eli tyhjältä. Huolimatta tästä antipatiastani kaurapuuroa kohtaan olen syönyt sitä joka ikinen aamu jo yli kolme vuosikymmentä, koska rakastan rutiineja, olen tapojeni orja, enkä ole oikein osannut keksiä mitään muutakaan aamiaista.
Tai no, vedetääs vähän takaisin; en sentään ole syönyt aamiaiseksi kaurapuuroa koko elämäni aivan jokaisena aamuna, sillä on minulla ollut myös kausia, etten ole nauttinut aamupalaa ollenkaan, vaan olen syönyt ensimmäisen aterian vasta myöhäiseen lounasaikaan. Kuten ainakin lähes kaikki varmasti tietävät, sellaisessa aamiaisen skippaamisessa ja lounaan syömisessä vasta iltapäivä kolmen jälkeen ei ole mitään järkeä, mutta sitäkin tuli silti tehdyksi useita vuosia. Nyt, kun käyn aamuisin treenaamassa, ei elämästä kuitenkaan tule yhtään mitään ilman aamiaista, niinpä olen vaihtanut aamiaisettoman rutiinini hobittien opein kahden aamiaisen taktiikkaan saadakseni energian saannin ja kulutuksen edes jotakuinkin tasapainoon.
Yhtä kaikki, pitkään säännöllisen urheiluharrastuksen aloittamisen jälkeen söin kaurapuuroa sellaisenaan ja ihmettelin, miten nälkä ei pysy sillä poissa. Siis ollenkaan. Marisin harmiani silloiselle työkaverilleni, joka tokaisi kuin itsestään selvän asian, ettei tietenkään pelkkä kaurapuuro riitä pitämään nälkää poissa, vaan siihen pitää lisätä jotain proteiinia vatsaa täyttämään. Käsi ylös kaikki, joille tuo edellä mainittu oli selvää pässinlihaa? No, minulle ei, koska en ollut ajatellut asiaa koskaan aikaisemmin sen kummemmin. Työkaverini antamien ideoiden pohjalta lähdin sitten lisäämään aamupuurooni milloin mitäkin proteiinia, mutta kesti vuosia ennen kuin löysin sellaisen täydellisen kaurapuuron reseptin, joka paitsi maistuu hyvältä, myös pitää nälän poissa yleensä melko myöhään nauttavaan lounaaseen asti.
En ole mikään ravitsemustieteilijä, enkä siis esitä mitään siihen liittyviä terveysväittämiä, vaan nämä ovat niin sanottuun notoriseen tietoon, yleiseen elämänkokemukseen ja hyväksi havaittuihin ruokailutottumuksiin perustuvia mutuiluja.
Hyvä lähtökohta onnistuneelle ja maukkaalle kaurapuurolle on hyvät raaka-aineet, tässä tapauksessa kaurahiutaleet. Minä käytän luomulaatuisia tuoreita kaurahiutaleita, joita tilaan Kallion reko-ruokarinkiin sitä mukaa kuin edellsiet käyvät vähiin. Olen ihastunut Strömsbergin myllyn ja Malmgårdin kartanon kaurahiutaleisiin, jotka tosin ovat hyvin erilaisia keskenään. Malmgårdin hiutaleet ovat vähän strömsbergiläisiä paksumpia ja karkeampia, ne imevät enemmän vettä ja niitä pitää liottaa pidempään ennen keittämistä, että puurosta tulee pehmeää.
Tiesitkö, että saat kaurapuuroon lisää kuitua, pehmeyttä ja hyvää suutuntumaa (jos siis tykkäät puuron suutuntumasta noin ylipäänsä) korvaamalla osan kaurahiutaleista kauraleseillä? Kauraleseet ovat oiva kuidun ja jopa proteiinin lähde. Niin ikään esikypsentämättömät kaurahiutaleet ovat pikakaurahiutaleita hitaammin energiaa luovuttava vaihtoehto, vaikka keittoaika onkin parin minuutin sijasta vähintään vartin verran. Kannattaa siis katsoa, mitä puurohiutaleita lautaselleen veden kanssa sekoittaa.
Kaurahiutaleiden, -leseiden ja veden lisäksi puuroon tarvitaan sitä kuuluisaa proteiinia antamaan energiaa ja kylläisyyden tunnetta. Itse asiassa tuossa linkkaamassani Hesarin artikkelissa liittyen aamupuuroon kerrotaan, että aamiaisesta tulisi saada noin neljäsosa päivän koko kaloritarpeesta, mihin ei pelkkä vesi ja vilja luonnollisestikaan yksin riitä. Minä olen nyt muutaman viikon ajan koostanut aamupuuroni samalla kaavalla eri vaihtoehtoja keskenään sekoitellen, enhän halua kyllästyä juuri löytämääni ihanaan aamiaiseen. Mitä puuron keittämiseen tulee, olen löytänyt siitä ihan uudenlaisen tavan rentoutua ja ottaa hetki omaa aikaa aamulla samalla kun valmistaudun alkavaan päivään. Ennen tein paljon tuorepuuroja, mihin hyvinkin luultavasti palaan taas kesää kohti, mutta nyt nautin siitä, että saan ottaa rauhallisen ja hitaan aamun myös arkisin, joten kasetti pysyy kasassa ja päivän rutiinit muutenkin paremmin paikoillaan kuin hässäkällä alkaneiden kiireisten aamujen päivinä.
Päivän tärkeimmän aterian koostamiseen tarvitset:
- 0,75 dl kaurahiutaleita
- 0,5 dl kauraleseitä
- 3,5-4 dl vettä
- Ripaus hyvänlaatuista suolaa
Nuo määrät ovat viitteellisiä ja jokainen tietenkin keittää juuri sen verran puuroa kuin itse haluaa, mutta minä treenaan aamuisin voikahvin voimalla ja nautin puuron vasta urheilun jälkeen, joten energiantarpeeni on kohonnut aamuisin.
Keitä puuro ohjeen mukaan. Jos haluat oikein pehmeää ja kuohkeaa puuroa, liota hiutaleita ja leseitä kattilassa ennen keittämistä 10-15 minuuttia. Minulla on tapana mitata ainekset kattilaan kylmälle levylle ja lähteä siinä välissä suihkuun. Suihkun jälkeen napsautan levyn päälle ja sitten vain odottelen, että vesi alkaa kiehua, minkä jälkeen lasken lämpöä, sujautan kattilan alle haudutusritilän ja ajastan puhelimen hälyttämään vartin kuluttua. Lisää suola valmiiseen puuroon ja sekoita.
Kun puuro on valmista, on aika parannella sitä, mihin tarvitset:
- Lorauksen hunajaa
- 1-2 tl voita
- 1 tl ceylonin kanelia
- Kananmunanvalkuaisen tai kaksi
- Puolikkaan avokadon (kiitos vinkistä, Miina)
- 0,5-1 dl marjoja
- Pieni kourallinen pähkinöitä tai siemeniä
Sekoita puuroon hunaja, voi, kaneli ja kananmunanvalkuainen ja kaavi koko komeus kattilasta lautaselle. Kuutioi avokadon puolikas kuoressaan ja lusikoi hedelmäliha puuron päälle. Voit säilyttää toisen puolikkaan avokadosta jääkaapissa, kunhan pidät kiven paikoillaan, niin se ei tummu. Ripottele marjat puuron päälle. Minä tykkään talvisin käyttää pensasmustikoita, mutta voit käyttää ihan mitä marjoja haluat. Muista kuitenkin, että ulkomaisia pakastemarjoja tulee keittää kaksi minuuttia ennen niiden nauttimista. Kippaa pähkinät tai siemenet marjojen ja avokadon viereen puuron päälle, laita itsellesi kupillinen hyvää kahvia, istu alas, avaa päivän lehti, lue, lusikoi ja nauti.
Tällä reseptillä nälkä pysyy takuulla poissa monta tuntia, saat roppakaupalla hyviä rasvoja, kuitua, proteiinia ja hitaita hiilihydraatteja. Jos voinokareen muodossa tulevat kovat rasvat pelottavat, voi ne korvata lorauksella rypsiöljyä, samoin kananmunanvalkuaisen voi korvata esim. ruokalusikallisella riisiproteiinia, jolloin puurosta saadaan vegaaninen. Aamupuuron rakentamisessa on hienoa juuri se, että se on juuri niin monipuolinen aamiainen kuin siitä haluaa tehdä, variaatioita ja vaihtoehtoja on loputtomasti. Ei kun kokeilemaan!
Mikä on sinun aamiaisbravuurisi vai lähdetkö ovesta ulos tyhjin vatsoin? Nautitko aamupalasi mieluummin kahvin vai teen kanssa? Eroaako arkiaamujesi ateria viikonlopuista?

Tanjis
04.03.2020Kiitos selkeästä ja helpon ja herkullisen tuntuisesta ohjeesta, kauniit kuvat antavat lisäintoa kokeilemaan!
Oon itse tosi huono syömään aamiaista, just sitä “iltapäivällä,jos silloinkaan eka ateria”-tyyppiä, joskus menee kahvikupin voimalla iltaan asti.
Mut nyt oon systemaattisesti opetellut syömään edes jotain aamuisin(paitsi kiireaamuina).Tämä lähtee testiin, vaikken varsinaisesti oo koskaan ollut puuron ystävä.Noi lisukkeet houkuttelee kokeilemaan😅 .
Linnanneito
05.03.2020No siis jos lähdetään ihan perusasioista, niin kaikki, missä on avokadoa on hyvää! Olet siis oikeilla jäljillä, ja kiva kuulla, että tämä puuro-ohje täytteineen kiinnostaa, voin lämpimästi suositella kokeilemaan. 🙂 Ostin uuden kameran joulukuussa ennen meidän lomamatkaa, mikä kyllä ehdottomasti kannatta; on ihan eri kuvata, kun saa kuvat muistikortille sellaisina kuin haluaa, eikä tarvi tehdä kompromisseja, mitä kännykkäkameran kanssa usein täytyy. Jos et jaksa käyttää aamusta aikaa puuron keittämiseen tai lämmin puuro ei houkuta, niin tsekkaa mun tuorepuuro-ohje. Kummalla hyvänsä näistä ohjeista et voi mennä vikaan. 🙂
Lassi
04.03.2020Mä syön joka aamu myös kaurapuuroa. Pelkkä puuro ei tosiaan pidä kauaa kylläisenä joten mut kaurapuuro on seuraavanlainen:
2dl kaurahiutaleita (yleensä Elovena)
5dl vettä
Valmiiseen puuroon:
1dl raejuustoa
Reilu teelusikallinen maapähkinävoita
Mustikoita
Pari kertaa oon kokeillut laittaa kananmunan puuroon mutta muna jää aina liian raa’an makuiseksi/tuntuiseksi eikä koostumus ja maku miellytä.
Linnanneito
05.03.2020Elovena-hiutaleet on kyllä klassikko ja aina varma valinta. Suositan kyllä suakin kokeilemaan noita tuoreita luomuhiutaleita, mulle aukesi kaurapuuron suhteen ihan uusi maailma niiden kanssa. Onks teillä mitään reko-hommia?
Raejuusto oli itse asiassa kans mun eka proteiinin lähde, mitä lisäsin kaurapuuron päälle, lisäksi sitten niitä pähkinöitä. Edelleen ostan välillä raejuustoa tuohon tarkoitukseen, koska siitä tulee kivaa raikkautta ja rakennetta, plus tykkään kuuman puuron ja kylmän raejuuston yhdistelmästä. Jos olisi kotimaisia mustikoita, niin niitä kyllä ehdottomasti kans laittaisin, ja tota maapähkinävoita käytän tuorepuuroon. Pitää testaa kans ihan normipuuroon sitä. Kiitti vinkistä. 🙂
Mä taas just tykkään siitä kananmunanvalkuaisesta (joskus laitan koko munan, ku en jaksa erotella, joskin harvakseltaan), kun se vähän kiinteyttää puuroa ja tekee siitä ikään kuin täyteläisempää. Kädet täristen ja kämmenet hiessä kyllä ekan kerran laitoin, kun olin kans ihan, että mitäköhän tästäkin tulee… Mutta hyvä siitä sit tuli. Kaurapuuro on kyllä parasta!
Anni
05.03.2020Näyttää hyvältä.. kiitos ideasta 😀
Linnanneito
05.03.2020Kiitti hei, on kyl parasta, kun löytää hyviä arkiruokaideoita somesta tai mistä vaan. 🙂