
Jos pitäisi mainita yksi asia ylitse muiden tämän hetken meikkitrendeistä, olisi se ehdottomasti kulmakarvat. Viimeistään huippumalli Cara Delevingnen kateutta herättävän tummat ja tuuheat kulmakarvat saivat nuoret naiset ympäri maailman kiinnittämään huomiota kasvojaan kehystäviin karvamatoihin. Nykyään, jos tunnustaa omaavansa pakkomielteisen suhteen kulmakarvoihin, kukaan tuskin kiinnittää tunnustuksen tekijään sen suurempaa huomiota kuin pyöräyttää omia silmiään ja toteaa hiljaa mielessään: ”Niinhän me kaikki”.
Kulmakarvat, kasvojen kehys, ovat olleet erityisen tarkkailun kohteena jo vuosisatojen ajan, sillä myös aikana, jolloin naineet naiset länsimaissakin käyttivät hattua tai huivia, kulmakarvat olivat aina näkyvillä, ja edelleen kulttuureissa, joissa naiset tapaavat käyttää huivia hiustensa peittona, nousevat kauniisti muotoillut kulmakarvat vielä tärkeämpään rooliin. Kulmakarvojen muotoilu ja niiden korostaminen meikillä on melko helppoa ja vaaratonta, minkä vuoksi kulmakarvoja muuttamalla on vaivatonta muuttaa kasvojen ilmettä enemmänkin. Itse nypin omat kulmani vähän aiempaa ohuemmaksi viime syksynä, koska vaikka pidänkin tuuheista kulmakarvoista, huomasin omieni korostavan raskaita silmäluomiani ja alaspäin kaartuvia surusilmiäni omaan makuuni vähän liiankin kanssa. Tuntuu, että ohuemmilla kulmakarvoilla silmäni ovat ikään kuin enemmän auki ja ilmeeni kirkkaampi.

Kulmakarvojen muokkaamiseen ja muotoiluun on olemassa mitä moninaisimpia keinoja ja välineitä. Klassisin tapa meikata kulmat lienee niiden korostaminen kulmakynällä ja yleisin tapa niiden muotoiluun pinseteillä nyppiminen. Kulmakynän lisäksi on olemassa ainakin kulmatusseja, puuterimaisia kulmavärejä, kulmageelejä, kulmavahoja ja pomade-tyyppinen vedenkestävä voidemainen kulmaväri.
Kulmakarvoja saa tummemmiksi ja tuuheamman näköisiksi helposti ja melko edullisesti värjäyttämällä ne kestovärillä, esimerkiksi kosmetologien ja kampaajien palvelupalettiin kuuluu monesti kulmien ja ripsien kestovärjäys. Kestovärin ihanuus piilee siinä, että se värjää karvat, eikä vain ihoa niiden alla, toisin kuin meikki. Lisäksi kestoväri tarttuu pienimpiin ja ohuimpiinkin karvoihin täyttäen näin kulmissa olevia aukkoja saaden ne siten näyttämään täyteläisemmiltä. Itse olen aina tyytyväisin kulmien kestovärjäykseen päivän kaksi värjäystapahtuman jälkeen, kun väriä on vielä aavistus ihossa ja kulmien meikkaaminen on sen vuoksi helpompaa ja nopeampaa. Kulmakarvojen kestoväri ei nimestään huolimatta ole lopullinen kulmien tummentaja, sillä kulmiesi uusiutumisesta riippuen, sen luoma lopputulos kestää kahdesta neljään viikkoa haalistuen vähitellen pois.
Pitkäkestoisemman lopputuloksen kulmiinsa saa ottamalla niihin kestopigmentoinnin. Kestopigmentoinnissa halutulle alueelle tehdään vahvistus joko värittämällä ihoa kulmien alta ikään kuin varjostamalla tai sitten 3D-tekniikalla eli piirtämällä koneen avulla ohuen ohuita viivoja asiakkaan omien kulmakarvojen sekaan, ja näin saadaan luonnollisempi lopputulos kuin varjostamalla. Kestopigmentointi kestää iholla useita vuosia ja sillä voidaan kulmien lisäksi tehdä vaikka rajaukset silmäluomille ja huulille. Kestopigmentointien tekijöitä on moneen lähtöön, joten koska kyseessä on melko pysyvä lopputulos, kannattaa ehdottomasti tutustua tekijöiden portfolioihin ja kysellä suosituksia esimerkiksi sellaisilta tuttavilta, joiden kestopigmentoidut kulmat erityisesti miellyttävät omaa silmää. Halvinta ei kannata valita, se on selvä.
Pari vuotta sitten markkinoille tuli kovan hehkutuksen saattelemana microblading. Microblading-tekniikalla tehty lopputulos on pysyvyydeltään kestovärjäyksen ja kestopigmentoinnin väliltä, joten vahvistus täytyy ottaa vuoden puolentoista välein. Microbladingissa kulmaväri laitetaan iholle tehtäviin hyvin ohuihin viiltoihin, jotka microblading-artisti vapaalla kädellä tekee. Ensimmäiset viillot tehdään ilman puudutusta, minkä jälkeen iholle sivellään puuduttavaa geeliä ja loput viillot tehdään puudutetulle iholle. Vaikka olisikin ottanut kulmiinsa microblading-käsittelyn, kannattaa silti muistaa, että väriaine on edelleen ihossa, ei karvoissa itsessään, joten kulmia kannattaa microbladingista huolimatta värjätä ja muotoilla, jotta vaivalla hankitusta lopputuloksesta on iloa mahdollisimman pitkään. Microbladingin lopputulos haalistuu ihosta omia aikojaan, mutta käsittelyn lopulliseen katoamiseen voi mennä useita vuosia aikaa, sillä iho luovuttaa väripigmenttejä epätasaisesti.
Minun käytössäni on näistä kolmesta tekniikasta kestoväri. Välillä minua kiinnostaa niin 3D-pigmentointi kuin microbladingkin, mutta toistaiseksi en ole kumpaankaan kelkkaan hypännyt. Erityisesti sen vuoksi, että minulla on voimakkaasti arpeutuva keloidi-iho, enkä halua ottaa riskiä arpikudoksesta keskellä kasvoja, mutta myös siksi, että vaikka korostankin mielelläni kulmiani, pidän siitä vaihtoehdosta, että voin halutessani jättää ne myös hyvin luonnolliseen tilaan tai muuttaa niiden muotoa nopeankin päähänpiston seurauksena. Lisäksi pelkään, että tulisin ikään kuin sokeaksi omille kulmakarvoilleni ja haluaisin niistä aina vain tummemmat ja tummemmat, kunnes kasvoni olisivat yhtä tummaa kulmakarvaa. Pari vuotta vanhoja kuvia itsestäni katsoessani olen nimittäin huomannut, että kulmakarvojen kanssa voi mennä yli ilman microbladingiakin – ihan vain meikin avulla. Ei kiitos enää.
Tummat ja tuuheat kulmakarvat ovat oikein kauniit ja ilo silmälle, jos ne ovat kantajalleen luonnolliset. Nykyajan Instagram-kulmien valta-aikana ei voi välttyä huomaamasta, että monet pitävät Instagram-kulmia myös ihan jokapäiväisessä arkimeikissään. En missään nimessä halua tuomita kenenkään kulmakarvoja, vaan jokainen voi ja kannattaa tehdä itselleen juuri sellaiset kulmat, mistä itse omissa kasvoissaan eniten pitää. Minun mielestäni näyttää kuitenkin hurjalta, kun vastaan tulee toinen toistaan jyrkemmin piirrettyjä kulmakarvoja, jotka ovat niin särmät ja skarpit, että silmäni alkavat vuotaa verta pelkästä katsomisesta. Sitä todella sokeutuu helposti sille, mitä omassa ulkonäössä tapahtuu: parturi-kampaajana en voi olla kiinnittämättä huomiota vaalennettuihin hiuksiin, joiden kantaja selkeästi kammoaa keltaiseen taittavaa hiusväriä kuollakseen. Se on tietysti ymmärrettävää, kuka haluaisi tipunkeltaiset hiukset, mutta jatkuvan hopeashampoolla läträämisen vuoksi monien kauniin vaaleat hiukset ovat muuttuneet vihertävän harmaiksi, mikä niin ikään ei liene kenenkään hiusväritoivelistan kärkipäässä.
Jos meikkaa kulmansa todella voimakkaasti, jää taidokkainkin luomivärivarjostus helposti huomaamatta, kun ainoa asia, mitä katsoja voi nähdä, on liian tummat, voimakkaat ja skarpit kulmakarvat, jotka symmetrisyydellään saisivat Luis Le Vaun lankeamaan kateuden syntiin. Kannattaa siis joskus ainakin kokeilla vähän vaaleampia ja vähäeleisempiä kulmakarvoja, saatat yllättyä positiivisesti.
Kulmien värjäys kotona
Suomen Hiusyrittäjien suositus on, että alle 16-vuotiaiden hiuksia ei värjättäisi kestoväreillä, minkä vuoksi pitäydyn ripsien ja kulmien värjäämisessä samalla linjalla. Ripsiä ja kulmia ei myöskään tule koskaan värjätä tuotteilla, joita nimenomaisesti ei ole siihen tarkoitettu. Muista noudattaa pakkauksessa olevia käyttöohjeita, varoitusmerkintöjä ja vaikutusaikoja. Erityisesti, kun ollaan kasvojen alueella ja silmien lähellä, suosittelen noudattamaan erityistä varovaisuutta käytettäessä kestovärejä kotiolosuhteissa.
Minä käytän RefectoCilin ripsi- ja kulmavärejä niin työssäni asiakkaille kuin kotona itselleni. RefectoCilin ripsi- ja kulmavärejä olen käyttänyt siitä asti, kun ammattikoulussa ensi kerran ripsien ja kulmien kestovärjäystä opettelin, enkä ole nähnyt tarvetta vaihtaa pois. RefectoCililla saan varman lopputuloksen: ruskea väri ei ole liian lämmin, kun taas musta ja sinimusta ovat todella mustia, eivätkä mitään tumman harmaita. Mikäli ruskea kulmaväri tuntuu liian vaalealta, siihen on helppoa tuoda syvyyttä sekoittamalla joukkoon pieni määrä harmaata, mutta mustan ja ruskean sekoittelussa suosittelen olemaan tarkkana, sillä pienikin määrä mustaa väripigmenttiä minkä hyvänsä muun värin seassa tekee helposti lopputuloksesta mustan. RefectoCilin ripsi- ja kulmavärit tarttuvat myös sopivasti, mutta eivät liikaa, ihoon, jolloin heti kulmien värjäämisen jälkeen kulmat näyttävät vähän tuuheammilta kuin ovatkaan. Vaikutus häviää kuitenkin pian.
Väri kannattaa valita omien hiusten tummimman sävyn mukaan. Yleensä tummimmat kohdat löytyvät niskahiuksista, ja jos sinulla on tapana värjätä hiuksiasi, näet oikean hiusvärisi luonnollisesti tyvikasvusta. RefectoCilin kulmavärejä saat tilatuksi esimerkiksi Cocopanda-verkkokaupasta. Vaaleanruskeaa väriä suosittelen siinä tapauksessa, että olet luonnostasi vaaleahiuksinen, koska yhtään tummemmille piirteille se ei tee juuri mitään.
Kulmien kestovärjäykseen tarvitset:
Kestoväriä
- Hapetetta
- Sekoitusastian
- Viistopäisen synteettisen kulmasiveltimen
- Vanupuikkoja
- Vanulappuja
- Lämmintä vettä
- Vaseliinia (vapaaehtoinen)
Minulla on tapana värjätä kulmat iltaisin, jolloin meikki on ollut kasvoillani koko päivän ja kasvojen iho meikin alla on rasvoittunut; tällöin en tarvitse vaseliinia estämään värin tarttumista iholle. Lisäksi värjään kulmat mieluiten kulmameikin päälle, jolloin näen parhaiten sen muodon, mihin haluan kulmiani muokata. Kestoväri vaikuttaa kyllä meikin läpi, samalla tavoin kuin hiusväri vaikuttaa muotoilutuotteiden läpi, kunhan vain muistat laittaa sitä riittävästi ja tasaisesti joka puolelle. Avopuolisollani on tapana kutsua minua Angry Birdiksi, kun värjään kulmani. Huomaatte pian, miksi.
1. Aloita puristamalla värituubista sentin verran väriä sekoitusastiaan ja lisää sen jälkeen hapetetta 10 tippaa ja sekoita pakkauksessa mukana olevalla sekoitustikulla.

Kulmaväri ja hapete eivät sekoitu kovin nopeasti, mutta kun olet kärsivällinen, saat kyllä aikaan samettisen pehmeää värimassaa.
2. Levitä värimassa kulmiesi päälle haluamaasi muotoon viistopäistä kulmasivellintä käyttäen.

Viistopäisellä siveltimellä saat värin helpommin, nopeammin, tasaisemmin ja tarkemmin oikeaan muotoon kuin väripaketin mukana tulevan muovitikun kanssa. Niin ikään kulmakarvojen alun saaminen symmetriseksi on helpompaa viistosiveltimellä. Minulla on tapana levittää kulmavärit aluksi aika reilusti yli, sillä heti värin levittämisen jälkeen…
3. Ota vanupuikko ja pyyhkäise ylimääräiset värit kulmien ympäriltä, jotta saat rajatuksi haluamasi muodon mahdollisimman tarkasti.
4. Odota puolisen minuuttia ja pyyhi sitten ensin kostealla ja sitten kuivalla vanupuikolla hiukan väriä pois kulmien alusta.

Näin saat siitä vähän luonnollisemman näköisen, eivätkä kulmasi näytä väripalikoilta.
5. Odota ohjeen mukaiset 10 minuuttia, älä ylitä annettua vaikutusaikaa!
6. Pyyhi sitten väri kulmistasi kostutetulla vanulapulla.

Kannattaa painaa ihan kunnolla ja pyyhkiä myös vastakarvaan, jotta saat kaiken värin mahdollisimman hyvin irti niin kulmien tyvestä kuin ihostakin. Lisäksi voit pyyhkiä kulmaväriä pois silmämeikinpoistoaineella, jos sinusta tuntuu, että väriä on tarttunut iholle liikaa. Väri kuitenkin kuluu ihosta pois päivässä kahdessa.
7. Jos olet tässä vaiheessa tyytyväinen kulmiesi tummuuteen, olet valmis, mutta jos et, voit tehdä vaiheet 1-6 uudestaan toiseen kertaan.
8. Kun olet tyytyväinen kulmiesi tummuuteen, nypi ylimääräiset hajakarvat pois pinseteillä.
Saadaksesi alarajasta skarpin, kannattaa harjata kulmia ylöspäin, jotta näet kaikista pienimmätkin ylimääräiset karvat. Kannattaa nyppiä myös kulmien välissä olevat yksittäiset karvat pois, ja kulmia saa, vastoin yleistä luuloa, nyppiä myös yläpuolelta, kunhan tietää, mitä on tekemässä.
9. Nauti uusista kulmistasi ja muutaman päivän helpotuksesta joka-aamuiseen meikkirutiiniisi.
Kulmien meikkaus kynällä
Kynällä kulmien meikkaus on paitsi nopeaa myös melko vaivatonta, sillä useimmissa kulmakynissä on toisessa päässä harja, jolla kynän jäljen häivyttäminen onnistuu kuin itsestään. Erilaiset puuterimaiset ja voidemaiset kulmameikit vaativat aina kaverikseen sekä siveltimen että harjan, joten sen puolesta en ihmettele kynän suosiota kulmameikissä. Lisäksi kynällä on helpompaa luoda haluamansa tummuus kuin vaikkapa puuterimaisella tuotteella. Nykyään markkinoilla on vieläpä kulmakyniä, joita voi rullata toisesta päästä käyttöönsä tarpeen mukaan sen sijaan, että niitä tarvitsisi teroittaa. Näin käyttäjän ei tarvitse huolehtia siitä, onko kulmakynä riittävän terävä ja onko teroitin tullut esimerkiksi matkalle mukaan. Kulmameikkiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on sävyltään riittävän viileä, mieluummin harmaa kuin punertava. Monet neutraalilta näyttävät ruskean sävyt näyttävä kulmissa yllättävän lämpimiltä, jopa punaisilta, ja punertavat kulmat muilla kuin punatukkaisilla näyttävät yleensä jokseenkin erikoisilta. Musta on väri, jota kulmien kanssa kannattaa – ainakin meidän vaaleiden suomalaisten – välttää niin kestovärissä kuin meikissäkin, sillä mustat kulmat tekevät kantajastaan helposti vihaisen ja kovan näköisen.
Aloita kulmien meikkaaminen katsomalla, millaiset kulmasi ovat ja miettimällä, millaiset haluaisit niistä tehdä. Koska peilillä on tapana valehdella vähän, kannattaa ottaa itsestään kuva vaikka kännykän kameralla katsoen suoraan kameraan ilman mitään naaman vääntelyitä tai kulmien kohottamisia. Minulla, jolla on raskaat yläluomet, on tapana kohotella kulmakarvojani, mutta tällaista tilannetta ikuistaessa niin ei kuitenkaan tule tehdä.
Kenenkään kulmat eivät ole täysin symmetriset keskenään, kuten eivät kasvojemme tai vartalomme puolikkaat muutenkaan, ja kulmia meikatessa onkin hyvä pitää mielessä vanha totuus, että kulmiesi ei tarvitse olla kaksoset, vaan enemmänkin sisarukset. Kukaan ei arjessa kiinnitä huomiota keskenään vähän erilaisiin kulmiin, tuskin sinä itsekään, joten ota rennosti.
Minun kulmistani esimerkiksi näkee, että ne alkavat melkeinpä samasta kohdasta, mutta alkukohdat ovat vähän turhan kaukana toisistaan. Kuvasta katsottuna vasen kulmani on vähän ylempänä kuin oikea ja kulman kaari on siinä hivenen terävämpi. Lisäksi kulmani näyttävät loppuvan häntäpäästä vähän kesken. Molempien kulmieni yläpuolella näkyy kuitenkin ohuen ohutta pikkukarvaa, jotka aina kulmien kestovärjäyksen yhteydessä värjään saadakseni itselleni suuntaviivat, mihin asti edetä kulmakynän kanssa.
Tavoitteeni on siis tuoda kulmien alkukohtia hivenen lähemmäs toisiaan, nostaa vähän kuvasta katsottuna oikeaa kulmaa, tasapainottaa kulmieni kaaria keskenään ja jatkaa molempia loppupäistään. Tähän kulmarutiiniin olen käyttänyt Anastasia Beverly Hillsin Brow Definier -kulmakynää sävyssä ”Medium Brown”. Brow Definier -kynä on todella kätevä, siinä on kolmiomainen terä, jonka ohuella puolella saa tarvittaessa hyvin tarkkoja viivoja, kun taas leveämmällä puolella voi piirrellä vähän suoraviivaisemmin. Erityismaininta kynän toisessa päässä olevasta pyöröharjasta, joka toimii kynän jäljen häivyttämiseen ja kulmakarvojen muotoiluun muutenkin.
1. Harjaa ensiksi kulmakarvasi ylöspäin nähdäksesi kulmiesi todellisen alarajan. Hahmottele sitten kevyesti painaen alku, korkein kohta ja loppu.

Alun saat mitatuksi nostamalla kulmakynää nenänpielestä suoraan silmän sisänurkan ohittaen kohti kulmakarvojasi. Ensimmäinen aloituspiste voi olla linjassa nenänpielesi kanssa, voit halutessasi muokata sitä myöhemmin. Korkeimman kohdan saat, kun katsot suoraan peiliin, asetat siveltimen tai riittävän pitkän kulmakynän nenänpielestäsi viistosti kohti kulmaasi siten, että se kulkee silmäsi iiriksen keskeltä, kun siirrät samaisen siveltimen tai kulmakynän kulkemaan silmäsi ulkonurkan kautta, saat kulmasi loppupisteen. Aloituskohta on koko ajan nenänpieli.
Yleinen käsitys on, että kulmien alun tulisi olla linjassa nenänpielen kanssa, mutta asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Kulmien alkua muuttamalla voit nimittäin luoda illuusion joko kapeammasta tai leveämmästä nenästä – mitä lähempää toisiaan kulmat alkavat, sitä kapeammalta nenäsi näyttää, ja päinvastoin. Tiettyyn rajaan asti.
2. Aloita sitten piirtämällä ohuen ohuita viivoja kulmiesi kasvusuunnan mukaisesti ensin alareunasta kohti yläreunaa kulmien keskivaiheilta aloittaen.

Viivojen on tarkoitus muistuttaa ulkonäöltään mahdollisimman paljon karvoja. Ei kannata aloittaa alkukohdasta, ettei kulmista tule liian säännölliset ja tummat. Alkukohta kannattaa päinvastoin pitää vähän epämääräisenä ja häivytettynä, sillä se näyttää kaiken kaikkiaan luonnollisemmalta. Harjaa välillä kulmiasi pyöröharjalla häivyttääksesi piirtämiäsi viivoja karvojen joukkoon. Korkeimmasta kohdasta ulospäin voit meikata kulmistasi tummemmat kuin alkupäästä, mutta varo, ettei lopputuloksesta tule liian tumma ja piirretyn näköinen.
3. Harjaa sitten kulmat ylhäältä alaspäin nähdäksesi kunnolla karvojen seassa olevat aukot.

4. Piirrä hyvin kevyellä painalluksella muutamia ohuita viivoja ylhäältä alaviistoon jälleen yksittäisten karvojen kasvusuuntaa jäljitellen ja harjaa välillä häivyttääksesi viivojen terävyyttä.

Ylhäältä alas suuntautuvia viivoja ei kannata piirtää kuin kulmakarvojen korkeimpaan kohtaan ja siitä hiukan eteen- ja taaksepäin.
5. Harjaa kulmat muotoonsa alhaalta ylös, tarkista, että olet tyytyväinen tummuuteen ja aikaansaamaasi lopputulokseen muutenkin ja järjestä sitten kulmakarvasi paikoilleen värittömällä kulmageelillä.

Kulmageeliä kannattaa harjata myös vastakarvaan, jotta se varmasti tarttuu aivan karvojen tyveen asti.
6. Kun väritön kulmageeli on kuivunut, voit halutessasi harjata kulmat vielä kerran kaksi läpi värillisellä kulmageelillä.

Itse käytän mieluiten L`Oréalin Brow Artist Plumperia sävyssä ”Medium/Dark”, sillä tässä geelissä on mukana sävyn lisäksi pieniä kuituhippusia, jotka tekevät kulmista tuuheamman näköiset kuin ne oikeasti ovatkaan. Kahdella kerroksella saat näyttävämmän lopputuloksen kuin yhdellä.
7. Rajaa kulmat.

Rajaa kulmat levittämällä valokynää tai vaaleaa peitevoidetta kulmien ylä- ja alapuolelle (ole tarkkana, ettet levitä liian alas erityisesti, jos sinulla on raskaat silmäluomet, kuten minulla) sekä alkukohtaan ja häivyttele sormellasi taputtelemalla tai halutessasi meikkisiveltimellä.
8. Valmista tuli!
Tässä vielä kuva minun kulmistani ennen ja jälkeen meikin, ero on aika selkeä, eikö olekin?
Mikä on sinun suosikkituotteesi kulmien meikkaamiseen? Oletko ottanut tai harkinnut ottavasi microblading-käsittelyn tai kestopigmentoinnin? Kerro kokemuksesi kommenttilaatikossa!

Keskustele!